Відбулося чергове онлайн-засідання наукового гуртка кафедри правоохоронної діяльності та поліціїстики факультету № 6 ХНУВС, у якому взяли участь керівниця наукового гуртка Вікторія Мельник, завідувачка кафедри Ірина Панова та студенти.
Умови, в яких Україна опинилася сьогодні є безпрецедентні як для розвитку нашої державності, так і для сучасного світу. Внаслідок російської агресії та окупації деяких територій, органи місцевого самоврядування, їх очільники з одного боку, не можуть повноцінно функціонувати на окупованій території, з іншого – їхній обов’язок забезпечувати життєдіяльність відповідних громад. Виконуючи свої повноваження, представники ОТГ повинні діяти виключно у рамках правового поля, а саме дотримуватися норм Законів України «Про правовий режим воєнного стану», «Про внесення змін до деяких законів щодо функціонування державної служби та місцевого самоврядування у період дії воєнного стану» та ін.
Тому не випадково увага студентів була акцентована на таку важливу та актуальну тему, як «Діяльність ОТГ на тимчасово окупованих територіях України». З доповіддю виступила студентка Юлія Бондар, яка у своїй роботі проаналізувала законодавство із зазначеної теми.
Під час обговорення доповіді виникла дискусія щодо того, чи можуть посадові особи місцевого самоврядування продовжувати свої повноваження на тимчасово окупованих територіях? Як діяти голові та іншим працівникам місцевого самоврядування, депутатам місцевих рад, щоб їхня діяльність не прирівнювалася до колабораціонізму та державної зради, а навпаки, своїми діями вживала всіх необхідних заходів щодо забезпечення життєдіяльності громад.

ВЗГ ХНУВС