Вийшов друком збірник наукових праць «Вісник Кримінологічної асоціації України» № 2 за 2022 рік. До збірника увійшли актуальні статті, присвячені як фундаментальним, так і прикладним проблемам протидії злочинності кримінально-правовими, кримінологічними, кримінально-виконавчими засобами, зокрема, в умовах воєнного стану. Кримінологічний сегмент наукових пошуків воєнного часу обрамлений статтею номеру – «Стабілізаційно-транзитивна стратегія протидії злочинності на деокупованих територіях України» під авторством доктора юридичних наук, професора, члена-кореспондента НАПрН України, заслуженого юриста України Валерія Сокуренка. У статті, на підставі аналізу та узагальнення емпіричних даних (на матеріалах деокупованих територій Харківської, Київської, Херсонської областей), презентовано стратегічний підхід до розгортання антикримінальної діяльності, що охоплює ціннісно-світоглядний, фазово-цільовий, трансфазовий та функціональний компоненти широкого спектру кримінально-превентивного впливу: від стабілізаційних заходів до механізмів перехідного правосуддя (окремих його елементів, підготовчої діяльності).
У руслі кримінологічного забезпечення національної безпеки України та міжнародного правопорядку представлена й стаття доктора юридичних наук, професора Юрія Орлова – «Картографія російського фашизму: кримінолого-психоаналітична розмітка». Надана глибока й комплексна оцінка причин сучасного російського фашизму, який має в своїй основі розгалужений метакомплекс факторів колективного безсвідомого, чільне місця в яких обіймає патерналізм, істерії страху, неврози нав’язливих станів, ресентимент, ворожість до естетично розвинених культурних патернів, реваншизм й цивілізаційно-травматична замкненість у циклосі ХХ ст.
Доповнює панораму фундаментальних кримінологічних розробок збірника наукових праць стаття докторів юридичних наук, професорів Олексія Литвинова та Ганни Спіциної «Образ злочинності у науково-фантастичній конфігурації майбутнього». У ній актуалізовані сучасні та у контурах майбутнього проблеми релятивізму у конструюванні образу злочинності, висновуються методологічно важливі позиції, що мають значення для кримінологічного стратегування й програмування, в тому числі й зокрема у повоєнному світі на засадах гуманізму, протидії тотальності, ентропії й двомисленню, контролю над біотехнологіями й техногенністю соціальних траєкторій.
Низка статей збірника присвячена дослідженню проблем прикладного характеру у сфері протидії злочинності: правовому інституту судимості, кримінологічного законодавства, ресоціалізації засуджених до позбавлення волі, протидії колабораційній діяльності, кримінальним правопорушенням, які вчиняються на ґрунті ненависті, кримінальному радикалізму, жорстокому поводженню з тваринами, особливостям проведення миротворчих місій тощо.
Збірник наукових праць розрахований на наукових, науково-педагогічних працівників, правоохоронців-практиків, здобувачів освіти, а також усіх, хто цікавиться проблемами реформування кримінальної юстиції.
Із текстом збірника можна ознайомитись за посиланням: https://dspace.univd.edu.ua/xmlui/handle/123456789/15493 (Вісник Кримінологічної Асоціації України: зб. наук. пр./Харків. нац. ун-т внутр. справ, Кримінолог. асоц. України; голов. ред. О.М. Бандурка. - Харків: ХНУВС, 2022. - № 2 (27). - 188 с. - ISSN 2304-4756).

ВЗГ ХНУВС