До річниці початку широкомасштабної збройної агресії Російської Федерації проти України на навчальних базах ХНУВС у Кам’янці-Подільському та Вінниці відбулося тематичне засідання наукового гуртка кафедри кримінального права і кримінології факультету № 1. Відкрив засідання гуртка в.о. декана факультету № 1 доктор юридичних наук, доцент Владислав Невядовський, наголосивши на політичній важливості активізації курсантської наукової роботи в умовах воєнного стану як відповідь на виклики агресії, необхідність збереження та зміцнення інтелектуального потенціалу нації, удосконалення наукових засад протидії злочинності кримінально-правовими та кримінологічними засобами.
Завідувач кафедри кримінального права і кримінології доктор юридичних наук, професор Юрій Орлов звернув увагу членів гуртка на результатах системного аналізу «воєнних» новел кримінального законодавства, вказавши на існуючі недоліки, прогалини, колізії, перспективи удосконалення як Кримінального кодексу України, так і правозастосовної практики, роль і значення у цьому процесі наукової діяльності курсантів університету. Також було окреслено ті сфери, предметні зони наукового пошуку, що потребують першочергової розробки у зв’язку з необхідністю покращення якості кримінально-правового реагування на воєнні злочини, колабораційну діяльність, пособництво державі-агресору, інші, пов’язані з війною кримінальні правопорушення, кримінологічного забезпечення діяльності Національної поліції в умовах воєнного стану, зокрема на деокупованих територіях. Окрему увагу було приділено механізмам міжнародної кримінальної юстиції.
Професор кафедри кримінального права і кримінології доктор юридичних наук, професор Андрій Ященко довів до членів гуртка результати узагальнення слідчої та судової практики реагування на кримінальні правопорушення, передбачені ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни), акцентував увагу на існуючих проблемах неоднакового застосування кримінального закону та шляхах їх усунення. Крім того, присутні були ознайомлені з планом роботи гуртка, найближчими науковими заходами та формами участі у них.
Гуртківці виказали готовність нарощувати активність наукової діяльності заради перемоги над агресором, зміцнення законності й правопорядку в державі.

ВЗГ ХНУВС