У його підготовці взяли участь завідувач кафедри поліцейської діяльності та публічного адміністрування факультету № 3 Ольга Безпалова та професор цієї ж кафедри Олена Джафарова.

У навчальному посібнику висвітлено базові теми, що забезпечують інтегральну, загальну та фахові компетентності зі спеціальністю 262 «Правоохоронна діяльність»; розкрито поняття, види та загальні засади кваліфікації кримінальних правопорушень; висвітлено деонтологічні основи правоохоронної діяльності. Охарактеризовано основи кримінології, кримінального та кримінального процесуального права, кримінально-виконавчого права та профілактики злочинності. Викладено особливості адміністративно-юрисдикційної та превентивної діяльності правоохоронних органів, особливості застосування спеціальної техніки та тактико-спеціальної підготовки. Визначено засади оперативно-розшукової діяльності та базових навичок із запобігання та протидії домашньому насильству.

Навчальний посібник буде корисним курсантам, слухачам магістратури, ад’юнктам, аспірантам, докторантам, викладачам закладів вищої освіти зі специфічними умовами навчання, в яких здійснюється підготовка кадрів за спеціальністю 262 «Правоохоронна діяльність», працівникам органів та підрозділів Національної поліції, а також усім, хто цікавиться проблемами правоохоронної та правозахисної діяльності.

ВЗГ ХНУВС