Для здобувачів вищої освіти факультету № 6 Харківського національного університету внутрішніх справ доцентка кафедри правового забезпечення підприємницької діяльності та фінансової безпеки Ірина Антол спільно з помічницею приватного нотаріуса Полтавського міського нотаріального округу Діаною Носовою провели сумісне бінарне заняття за темою «Іноземні документи в нотаріальній практиці».
Помічниця нотаріуса зазначила, що використання у нотаріальні практиці документів, виданих за кордоном, залежить від визначеного законом порядку їх офіційного визнання Україною і, за необхідності, проведення спеціалізованої процедури їх дійсності – легалізації. Без легалізації іноземні документи приймаються нотаріусами виключно у тих випадках, коли це прямо передбачено законодавством України, міжнародними договорами в яких бере участь Україна.
Особливу увагу вона приділила тому, що основною багатосторонньою угодою, яка передбачає спрощену процедуру визнання офіційних документів без проведення їх легалізації, є Конвенція, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів, прийнята на Гаазькій конференції з міжнародного публічного права 05.10.1961 року. Конвенція значно спрощує процедуру визнання іноземних документів у країнах-учасницях цієї конвенції. Діана Носова розповіла, які органи здійснюють проставлення Апостилю в Україні. Є перелік 100 країн, які приєдналися до конвенції, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів. Вона зазначила, що є договори про правову допомогу, які скасовують умови легалізації документів.
Діана Вікторівна навела багато прикладів із власної практики.
Студенти брали активну участь в бінарному занятті та висловили подяку за цікаву, конструктивну та корисну інформацію.

ВЗГ ХНУВС