Представники кафедри теорії та історії держави і права факультету №1 ХНУВС – професорка кафедри Юлія Загуменна та доцент кафедри Віктор Лазарєв взяли участь у Науково-методичному семінарі «Сучасні підходи до викладання історико-правових дисциплін», що проходив у форматі відео-конференції на базі юридичного факультету Національного авіаційного університету. 

До наукового зібрання долучилися науково-педагогічні працівники закладів вищої освіти України, які поділилися досвідом підготовки висококваліфікованих юристів, впровадженням новітніх методик викладання історико-правових дисциплін.

Юлія Загуменна виступила з доповіддю на тему «Роль курсу історії держави і права України в підготовці майбутніх поліцейських», у якій акцентувала увагу, що пріоритетом для вищої школи зі специфічними умовами навчання виступає постійний процес підвищення якості підготовки поліцейських кадрів. Без основного та фундаментального курсу історії держави і права України неможливо належним чином засвоїти спеціальні та галузеві юридичні дисципліни. Ґрунтовне вивчення та узагальнення багатовікового досвіду національного державотворення має надзвичайне значення як для самоідентичності кожного українця, так і для консолідації українського народу заради розвитку сильної України. У цьому аспекті базовим, фундаментальним вбачається необхідність мати глибокі знання про історичні етапи розвитку української державності.

Віктор Лазарєв виступив із доповіддю – «Досвід викладання курсу теорії держави і права у Харківському національному університеті внутрішніх справ», у якій йшлося, що навчальна теорія держави і права є базовою, фундаментальною дисципліною, яку повинні вивчати всі правоохоронці, а не виключно майбутні юристи. Не засвоївши основних закономірностей і загальних понять про державу і право, не можна підготувати кваліфікованого правоохоронця з високим рівнем правової свідомості та правової культури.

Напрацьовані матеріали науково-методичного семінару будуть впроваджені кафедрою теорії та історії держави і права факультету №1 у навчальний процес.

ВЗГ ХНУВС