У Харківському національному університеті внутрішніх справ відбулися тактико-спеціальні навчання з особовим складом навчального закладу. Відпрацьовувалися дії правоохоронців із забезпечення охорони публічної безпеки  та порядку при спробах створення в державі осередків напруженості, організації акцій протестів і масових заворушень.

Як зазначив перший проректор університету підполковник поліції Дмитро Швець, метою проведення тактико-спеціальних навчань є набуття курсантами практичного досвіду виконання оперативно-службових завдань відповідно до спеціалізації в умовах ускладнення оперативної обстановки та підтримання взаємодії між органами та підрозділами поліції, а також удосконалення підготовки науково-педагогічного складу університету щодо опрацювання алгоритмів дій посадових осіб органів та підрозділів поліції під час виконання оперативно-службових завдань при підготовці курсантів.

Навчання складалися з двох частин – загальної, яка відбувалася на великому плацу університету, та роботи за навчальними місцями. На плацу курсанти відпрацьовували дії підрозділів поліції з охорони адміністративних будівель, відбиття нападу обурених громадян на площі під час масових заворушень, вчилися розміновувати підходи до неї. Працівники пожежної служби відпрацьовували з курсантами дії щодо ліквідації пожежі.

Після загальної частини тактико-спеціальні навчання продовжилися за місцями визначеної локації. Курсанти вчилися правильно проводити огляд місця події після розмінування, оглядали експозицію найбільш розповсюджених деактивованих вибухових пристроїв, що застосовуються у злочинних цілях та у районі проведення антитерористичної операції. Вони вчилися розслідувати вбивство, розбійний напад та пограбування ювелірної крамниці, дрібне хуліганство в кафе, оглядати місце події та складати протокол дорожньо-транспортної пригоди, розслідувати крадіжку майна із авто, правильно поводитися у разі виявлення суїцидальної поведінки. Їм продемонстрували як патрульна поліція має діяти для вирішення конфліктних ситуацій між агресивно налаштованими особами, як розслідувати шахрайство з використанням мережі Internet, шахрайство з банківськими картками, запобігати обігу наркотиків. Було проведено показове судове засідання, продемонстровано дії працівників поліції під час розслідування правопорушень із нанесенням тяжких тілесних ушкоджень.

Відпрацьовувалися дії особового складу відділу поліції з радіаційно-хімічного захисту населення  в надзвичайних ситуаціях. Демонстрували як застосовуються засоби індивідуального захисту та як правильно надавати домедичну допомогу. Курсанти опановували навички використання протипожежного обладнання.

Було відпрацьовано дії щодо організації несення служби на блокпосту, відбиття нападу на блокпост із набуттям навичок стрільби. Продемонстровано курсантам роботу добового наряду чергової частини відділу поліції щодо прийому, реєстрації та оперативному реагуванню на заяви, повідомлення про злочини і події.

Для учасників тактико-спеціальних навчань на великому плацу було організовано виставку зразків зброї та сучасних розробок для структурних підрозділів МВС України.

Після завершення тактико-спеціальних навчань увесь перемінний та постійний склад  було зібрано на великому плацу університету та підведено підсумки.

ВЗГ ХНУВС