Викладач кафедри юридичних дисциплін Сумської філії Харківського національного університету Валерій Матус успішно закінчив онлайн-модуль «Вогнепальна зброя», який було запроваджено Консультативною місією Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки України (КМЄС в Україні) спільно з Агентством Європейського Союзу з підготовки співробітників правоохоронних органів (CEPOL) та проектом «TOPCOP». 

Мета навчання - надання користувачам розуміння різноманітних аспектів незаконного використання вогнепальної зброї в злочинних цілях, а також підвищення обізнаності щодо заходів протидії злочинній діяльності, пов'язаних із вогнепальною зброєю. 

Модуль було призначено для правоохоронців, працівників судових органів та експертів-криміналістів, які у своїй роботі мають справу з незаконним використанням вогнепальної зброї у злочинних цілях. Модуль містить дев’ять розділів, присвячених ключовим темам, а також словник термінів і скорочень, а також тест для перевірки рівня знань і розуміння проблематики: нормативно-правова база; типи вогнепальної зброї; міжнародна співпраця; національні координаційні центри з питань вогнепальної зброї (NFFP); аналітика; незаконна торгівля і контрабанда; відстеження і маркування; балістика та криміналістика; підготовка справ до судового розгляду; практичний приклад. Спікерами модулю стали представники офісів Європолу та Інтерполу, які приділили увагу розвитку платформ інформування поліції стосовно злочинів, повʼязаних із незаконним обігом зброї, та міжнародному співробітництву з Україною та Молдовою. 

Після проходження онлайн-модулю Валерій Матус отримав сертифікат.

Сумська філія ХНУВС