У Харківському національному університеті внутрішніх справ відбулося відкриття курсів підвищення кваліфікації працівників Департаменту кіберполіції Національної поліції України. У заході взяли участь заступник начальника департаменту полковник поліції Віталій Чубаєвський, посол, координатор проектів ОБСЄ в Україні Вайдотас Верба, національний спеціаліст проектів  Надія Хван, ректор університету   генерал поліції третього рангу Валерій Сокуренко. На відкритті курсів, окрім 30 слухачів, були присутні представники науково-педагогічного складу університету, курсанти-першокурсники.

Насамперед присутні вшанували пам'ять поліцейських м. Дніпра Артема Кутушева та Ольги Макаренко, які загинули 25 вересня під час виконання службових обов’язків. Прозвучав Державний Гімн України.

Ректор Харківського національного університету внутрішніх справ зазначив, що в університеті проходять перепідготовку представники з різних регіонів України і керівництво університету зробить усе для того, щоб слухачі отримали необхідні знання та підвищили свій фаховий рівень. До навчального процесу залучені не тільки викладачі університету, але й фахівці ICІTAP, банківської сфери, ІТ-структур. Як зазначив Валерій Сокуренко, приємно, що до процесів реформ, які відбуваються в Національній поліції України, долучилася й Великобританія, «і в світі, мабуть, все більше є розуміння того, що безпека, у тому числі й Великобританії, знаходиться не тільки на її кордонах, але й тут, на Сході України. Тому зусилля європейського співтовариства, направлені на забезпечення безпеки, є невід’ємною складовою тих процесів, які відбуваються в Україні.  Серед тих предметів, які викладатимуться слухачам курсів, є і права людини, і толерантність – це ті цінності, які пропагує Європа, і які підтримуємо ми. Рух до демократичної, проєвропейської країни розпочатий. Нам у цьому допомагають і ОБСЄ, й інші європейські організації, і ми їм за це дуже вдячні, але наполегливо працювати, створювати своє майбутнє ми повинні самі», – підбив підсумок ректор.

Як зазначив заступник начальника Департаменту кіберполіції Віталій Чубаєвський, усі працівники департаменту, включаючи керівництво, мають пройти курси підвищення кваліфікації. «Коли ми радилися, в якому навчальному закладі проводити перепідготовку кіберполіцейських, то безальтернативно проголосували за Харківський національний університет внутрішніх справ, тому що тут потужна база, і той рівень знань, що отримали працівники, які пройшли тут першу початкову підготовку, нас цілком задовольняє», – наголосив Віталій Чубаєвський.

Посол, координатор проектів ОБСЄ в Україні Вайдотас Верба підкреслив, що місія ОБСЄ бере активну участь у реформуванні Національної поліції України. Виділялися кошти на підготовку кіберполіцейських, було придбано комп’ютерні класи для проведення з ними занять, нещодавно виділено іще 300 тис. євро на перепідготовку працівників поліції. Це один із найбільших бюджетів організації. «Від вас сьогодні очікують, – зазначив Вайдотас Верба, – що нова українська поліція перейшла на новий якісний рівень, і ми дуже раді, що є частиною цього процесу. Сьогодні велику зацікавленість до реформ в Україні виявляє Велика Британія, яка готова допомагати не тільки на ідеологічному рівні, але й фінансово. Якщо результати будуть реальними, то ця підтримка лише зростатиме».

Усім присутнім презентували програму курсів підвищення кваліфікації кіберполіції. Вона розрахована на два тижні і включатиме 98 навчальних годин як технічних, так і загальних дисциплін. По закінченні навчання слухачі складатимуть іспит та отримають відповідний сертифікат.

Після завершення урочистого відкриття слухачі курсів підвищення кваліфікації приступили до занять.

ВЗГ ХНУВС