Учасники Школи наукового лідерства та працівники Харківського національного університету внутрішніх справ взяли участь в роботі науково-практичної конференції «Актуальні питання кримінального провадження в сучасних умовах», яка відбулася на базі Одеського державного університету внутрішніх справ.

Присутніх привітав ректор Одеського державного університету внутрішніх справ, доктор юридичних наук, доцент, заслужений працівник освіти України Дмитро Швець. У своєму виступі він зазначив, що мета конференції – обговорення теоретичних проблем кримінального провадження в сучасних умовах, узагальнення наукового та практичного досвіду з метою вирішення актуальних проблем в умовах воєнного стану.

У дискусії взяли участь провідні експерти-практики. Перший заступник начальника Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України Руслан Яцкевич підняв питання щодо впливу кримінальних авторитетів на внутрішній порядок в установах виконання покарань, необхідність припинення існування такого явища. Розповів за апробовані ефективні заходи, що допомагають у вирішенні цієї проблеми. Суддя Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області Ірина Шаповалова звернула увагу на існуючі на рівні нормотворчості прогалини стосовно розгляду справ про воєнні злочини, на адаптацію роботи судових установ до складних умов під час воєнного стану.

Розглядалися питання впровадження штучного інтелекту в розслідування воєнних злочинів, переваги та недоліки такої практики, ратифікації міжнародного законодавства стосовно винесення покарання особам, які скоїли воєнні злочини в Україні тощо.

Курсанти ХНУВС дискутували щодо впливу воєнного стану на готовність людей брати участь у слідчих діях та здійснення спеціального досудового розслідування в теперішніх умовах.

ВЗГ ХНУВС