Багато уваги у виховній та культурно-освітній роботі з перемінним складом Харківського національного університету внутрішніх справ приділяється національно-патріотичному вихованню. Одним з його елементів є ознайомлення здобувачів вищої освіти з багатою культурною спадщиною українського народу. У День архітектури України відділом соціально-гуманітарної роботи для групи курсантів проведено відеолекторій «До 120-річчя Українського архітектурного модерну».

Фахівець відділення дозвілля Андрій Прохоров за допомогою ілюстративних матеріалів розповів про одне з яскравих явищ у кам’яному літописі України – про виникнення, розвиток і сучасний стан Українського архітектурного модерну. Умовною датою його народження вважається 1903 рік, коли було схвалено проєкт будівництва будівлі Полтавського губернського земства за проєктом видатного художника і архітектора Василя Кричевського. У перші десятиліття ХХ століття на всій етнічній території України було побудовано близько 500 самобутніх споруд різноманітного призначення, які наслідували національні архітектурні традиції.

Цікаво, що одним з потужних центрів розвитку українського стилю був Харків. Ця діяльність талановитої плеяди архітекторів була мистецьким і громадянським подвигом: багато хто з митців зазнав утисків або був вимушений залишити Батьківщину. Сьогодні їх імена вписані золотими літерами в перелік культурних діячів нашого народу. З початком широкомасштабного вторгнення зростає перелік знищених або пошкоджених архітектурних пам’яток. Тож завданням усіх громадян України і, зокрема, правоохоронців, є захист нашої спільної культурної спадщини від руйнування, сприяти її відновленню та продовженню у майбутньому.

ВЗГ ХНУВС