Доцентка кафедри адміністративного права та процесу факультету № 1 Ірина Казанчук для підвищення рівня професійної майстерності взяла участь в онлайн-курсі «Інтернет і цифрові права людини», підготовленого командою фахових адвокатів зі значним досвідом роботи у сфері медіа.

Інтернет відіграє дедалі більшу роль у життєдіяльності кожної країни та суспільства. Щороку його аудиторія невпинно зростає. Станом на 2023 рік інтернетом користуються близько 5 млрд осіб у всьому світі. Оскільки вплив міжнародної комп'ютерної мережі на права людини лише посилюється, вже зараз неабияк актуально і важливо знати про свої цифрові права та, відповідно, їх дотримуватись. Цифрові права – це права людини, зазначені у Загальній декларації прав людини та у відповідних міжнародних договорах із прав людини, які реалізуються у цифровому середовищі. Крім того, інтернет створив можливість використання нових цифрових технологій та інструментів штучного інтелекту. Усе це, з одного боку, сприяє свободі вираження поглядів, а з іншого – чинить тиск на інші права людини, тому побудова належного балансу між свободою слова та конкуруючими правами людини є чи не найактуальнішим питанням сьогодення.

Спікером наукового заходу виступила Людмила Опришко – адвокатеса, голова Комітету з медіа та рекламного права Національної асоціації адвокатів України, експертка Ради Європи та ОБСЄ, медіаюристка громадської організації «Платформа прав людини».

Під час вебінару учасники детально дізналися: що таке цифрові права?, яку роль цифрові права відіграють у сучасному світі, у чому полягає особливість свободи вираження поглядів та інформації, які існують ефективні засоби правового захисту права на доступ до інтернету, як забезпечити онлайн доступ до освітніх, наукових, культурних здобутків, які є у відкритому доступі в інтернеті? тощо, а також розібралися з актуальними практичними питаннями, що пов'язані з реалізацією.

За результатами навчального курсу Ірина Казанчук отримала сертифікат міжнародного зразка.

ВЗГ ХНУВС