Напередодні відзначення 27-ої річниці Дня Конституції України для здобувачів вищої освіти Харківського національного університету внутрішніх справ в аудиторії національно-патріотичного виховання проведено відеолекторій за участю провідного фахівця філії Українського інституту національної пам’яті Олексія Серветника. Захід був організований відділом соціально-гуманітарної роботи.

Лектор нагадав про давні та демократичні козацькі традиції в історії України, увінчані пам’яткою філософсько-правової історичної думки – Конституцією Пилипа Орлика 1710 року. За допомогою слайд-шоу він розповів студентам про те, що лише з розпадом Російської Імперії Україна отримала шанс на незалежність, яку спробувала реалізувати, зокрема, і прийняттям власного основного закону. Центральна Рада УНР затвердила Конституцію 29 квітня 1918 року, процес розробки якої продовжився за гетьмана Української Держави Павла Скоропадського. В результаті було підготовлено «Закон про тимчасовий державний устрій України». За час радянської влади конституційний процес незалежної України припинився – Конституції УРСР 1919, 1929, 1937 та 1978 року формувалися у правовому полі чужої тоталітарної чи авторитарної держави. Лише розпад Радянського Союзу дозволив країні відновити розробку власного основного закону та затвердити його у 1996 році.

Конституція є одним із найважливіших символів Незалежності нашої держави, символом його давньої державотворчої традиції. Вона є важливим елементом руху для реалізації спільних для суспільства цінностей та цілей.

ВЗГ ХНУВС