З нагоди відзначення Дня Конституції України у Харківському національному університеті внутрішніх справ в аудиторії національно-патріотичного виховання відбулося відкриття виставки «Символ твоєї свободи», розробленої Українським інститутом національної пам’яті та видавництвом «Родовід».

Під час заходу проректор Анатолій Клочко зазначив, що державна символіка має для кожного українця особливе значення, і останнім часом це помітно як ніколи. Сприйняття символів української державності переосмислюється, вони стали дійсно народними, близькими та відомими у світі. І одним із них є Державний Герб України.

Презентацію виставки провів провідний фахівець центральної філії Українського інституту національної пам’яті Олексій Серветник. Він розповів, що метою виставки було розкриття більш ніж тисячолітньої еволюції українського герба, яка бере свій початок із часів Русі. Символ князівської влади Володимира Великого в подальшому ліг в основу державного Герба України. Він пройшов крізь часи та боротьбу українського народу за самостійну соборну державу, щоб стати сьогодні справжньою ознакою незламності українського духу.

На одинадцяти художньо-інформаційних банерах представлені матеріали про повернення і трансформації давнього символу української держави у ХХ столітті в інтерпретації різних митців: Василя Кричевського, Георгія Нарбута, Павла Ковжуна, Роберта Лісовського, Миколи Битинського, Ніла Хасевича тощо.

Цікавий, корисний, насичений матеріал дозволить усім відвідувачам виставки поглибити свої знання з історії українського державотворення, національної художньої культури та краще усвідомити походження одного з головних державних символів України.

ВЗГ ХНУВС