Завідувач кафедри кримінального права і кримінології факультету № 1 доктор юридичних наук, професор Юрій Орлов та професор цієї є ж кафедри доктор юридичних наук, професор Андрій Ященко увійшли до складу команди дослідників – переможців конкурсу проєктів з виконання наукових досліджень і розробок «Наука для відбудови України у воєнний та повоєнний періоди», ініційованого Національним фондом досліджень України. Основна мета конкурсу – фінансування колективних наукових проєктів, спрямованих на вирішення невідкладних питань відбудови України у воєнний та повоєнний періоди. Проєкт, що реалізовуватиметься протягом 2023–2024 років на базі Науково-дослідного інституту вивчення проблем злочинності імені В. В. Сташиса Національної академії правових наук України, посів у конкурсі друге загальне місце з-поміж 142 проєктів й перше – серед гуманітарних наук.

Тема проєкту – «Захист прав людини в концепції перехідного правосуддя: українська модель». Його дослідницька частина передбачає виявлення, науковий опис, пояснення міжнародно-правових стандартів, зарубіжного досвіду перехідного правосуддя, наукового прогнозу й сценаріїв розвитку криміногенної обстановки, зон криміногенних ризиків реалізації перехідного правосуддя в Україні; науковий опис і пояснення параметрів фронтирності українського суспільства, впливу на них факторів війни, характеристику їх криміногенності як чинників обструкції примирення та встановлення стійкого миру, детермінант кримінальних правопорушень на ґрунті ненависті за ознакою політичних переконань, соціального досвіду періоду війни; дослідження моделі й стану конкуруючої віктимності в українському суспільстві, факторів негативної соціальної стигматизації й відчуження. Передбачається також розробка законопроектів «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за кримінальні правопорушення на ґрунті ненависті та інші кримінальні правопорушення, пов’язані зі збройним конфліктом», «Про амністію за кримінальні правопорушення, вчинені в умовах збройного конфлікту», «Про державну політику перехідного періоду».

Результати дослідження будуть планомірно впроваджуватись у наукову та освітню діяльність Харківського національного університету внутрішніх справ, формуючи спеціальні компетентності у здобувачів освіти щодо фахової, професійної діяльності із захисту прав і свобод людини, ефективної протидії злочинності в умовах реалізації перехідного правосуддя, повоєнного транзиту українського суспільства.

ВЗГ ХНУВС