Студенти факультету № 6 зустрілися онлайн із бійцем полку «Азов» Національної гвардії України Іллею Самойленком із позивним «Гендальф». З перших слів Ілля вразив своєю ерудованістю, бездоганним володінням українською мовою та знанням історії України. Він розповів, що до 2014 року навчався на історичному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка, після закінчення другого курсу, у 2015 році, розпочав військову службу в зоні АТО/ООС у складі полку «Азов». Через два роки військовий підірвався на міні та отримав сильні поранення – втратив руку та око. «Гендальф» пройшов через важку реабілітацію, йому зробили протезування руки та ока, він перевчився стріляти та цілитися. У 2021 році Ілля поїхав за кордон й почав працювати у міжнародній компанії, проте у 2022 році, з початком повномасштабної війни РФ проти України, вирушив на Батьківщину та повернувся до рідного «Азову». З початку блокади Маріуполя разом із побратимами Ілля перебував на «Азовсталі». 8 травня 2022 року він провів прес-конференцію для представників закордонних ЗМІ англійською мовою, а 21 вересня 2022 року Іллю Самойленка разом із побратимами було звільнено з полону.
«Ми, українці, маємо «сусіда», який століттями проявляв агресію до України, силою відбирав у неї території, знищував культуру, писемність, мову, інфраструктуру, вбивав людей, – зазначив наприкінці зустрічі захисник Маріуполя. – Сьогодні йде повномасштабна війна і ми неодмінно переможемо, але молоді люди мають пам’ятати, що майбутнє країни належить саме їм, тому мають бути готовими захищати рідну землю та чітко усвідомлювати, що ворог безжальний, а його менталітет шовіністичний і надзвичайно агресивний».
Життєва історія захисника до глибини душі вразила усіх присутніх, адже випробування, що випали на його долю, може здолати людина надзвичайної сили, мужності й витримки, цвіт української нації, її гордість і слава. Студенти із зацікавленістю слухали гостя та отримати на свої запитання щирі й змістовні відповіді.

Захід був організований за ініціативи декана факультету № 6 ХНУВС Оксани Брусакової.

ВЗГ ХНУВС