Команда Рівних можливостей долучилась онлайн до експертного юридичного і практичного обговорення законопроектів, пов’язаних з імплементацією Стамбульської конвенції, організованого Міжфракційним депутатським об’єднанням спільно з Урядовою уповноваженою з питань ґендерної політики Катериною Левченко та Офісом віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України.

«Конвенція Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами» від 11 травня 2011 року (Стамбульська конвенція) була ратифікована 20 червня 2022 року. Це міжнародна угода Ради Європи, яку затвердили 36 країн. Документ щодо запобігання насильству, у тому числі домашньому, захисту постраждалих осіб та притягнення до кримінальної відповідальності кривдників. Норми Конвенції застосовуються до всіх жертв насильства: жінок, чоловіків, дітей, як у мирний час, так і під час збройного конфлікту.

Нагальні питання, які підіймались у виступах спікерів та спікерок, стосувалися змін, що необхідно ввести задля вдосконалення нормативно-правової бази щодо максимізації практичної реалізації Стамбульської конвенції. Окремо було наголошено на складності роботи соціальних служб та загроз, з якими стикаються жертви насильства за ознакою статі, заходів щодо запобігання та реагування на такі випадки.

Спікери приділили особливу увагу наданню правової допомоги тим, хто знаходиться за кордоном, роботі консульських установ у країні перебування та гарантій компенсації для подальшої соціалізації наших громадян і громадянок, які постраждали. Планується, не дивлячись на реалії, продовжувати акцентувати увагу на проблемах сексуального насильства під час широкої інформаційної кампанії.

Загалом зафіксовано покращення національних зобов’язань України, зокрема і в частині моніторингу. Реалізація Стамбульської конвенції в повному обсязі є кінцевою ціллю такої роботи.

ВЗГ ХНУВС