Відбулося обговорення переваг «Моделі рівності», як єдиної прийнятної стратегії викорінення сексуальної експлуатації, за організації Громадської ради з гендерних питань при МФО «Рівні можливості», ВУО «Центр «Розвиток демократії», Національної ради жінок України, Української фундації громадського здоров’я.

«Модель рівності», відома як шведська модель щодо боротьби з проституцією, – це правова концепція, спрямована на боротьбу з попитом як основною причиною існування цього явища. Мета зустрічі – презентація концепції депутатами та депутатками МФО, обговорення змін до українського законодавства для запровадження моделі в Україні, що сприятиме інтеграції України у Європейський Союз.

Серед учасників і учасниць заходу, досвідом роботи моделі у власних країнах поділились Спеціальна амбасадорка з питань протидії торгівлі людьми Анна Екстедт (Королівство Швеція) та спеціальний посланець з міжнародної стратегії боротьби з тероризмом і організованою злочинністю Олів’є Карон (Республіка Франція). У своїй презентації виконавчий директор CAP International (Коаліція з викорінення проституції) Джонатан Маклер (Республіка Франція) навів порівняльні дані та розповів про вплив різних законодавчих підходів до проституції в Європі. Радниця з питань боротьби з торгівлею людьми в ОБСЄ/БДІПЛ Тетяна Котляренко висвітлила питання подолання попиту на торгівлю людьми, жінками, дівчатами у конфліктних ситуаціях. Голова «Всеукраїнської Ліги Легалайф» Юлія Дорохова (Україна) звернула увагу на поточну ситуацію, пов’язану із ризиками для жінок у проституції і в умовах сексу заради виживання. Гендерна експертка Олена Зайцева розповіла про проєкт змін до українського законодавства для захисту постраждалих від сексуальної експлуатації.

Під час дискусії учасники сформували пропозиції щодо поліпшення запропонованого проєкту змін до чинного законодавства для запровадження цієї моделі. Вони наголосили на необхідності проведення подальшої роботи в цьому напрямі, оскільки прийняття і запровадження моделі в Україні є в інтересах держави, місцевої влади і громад, всіх груп населення та особливо вразливих груп, що сприятиме виконанню Україною міжнародних та національних зобов’язань із захисту прав жінок.

ВЗГ ХНУВС