У Харківському національному університеті внутрішніх справ відбулася зустріч з курсантами пільгових категорій, які є внутрішньо переміщеними особами, до створення та участі в роботі Ради внутрішньо переміщених осіб. У заході взяли участь регіональні координатори взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Вінницькій області Наталі Гурковська та Наталі Раховська, регіональний юрист Благодійного фонду «Стабілізейшен Суппорт Сервісез» у Вінницькій області Олексій Балтак та регіональний соціальний спеціаліст цього ж фонду Євген Іщук.

Ректор університету генерал поліції третього рангу Валерій Сокуренко наголосив на викликах, яким мають протистояти працівники поліції в умовах дії воєнного стану. Багато курсантів університету представляють регіони, де йдуть активні бої, вони мають статус внутрішньо переміщених осіб, тому питання їхнього залучення до діяльності молодіжних Рад ВПО є цілком закономірним.

Учасникам заходу було презентовано концепцію молодіжної Ради внутрішньо переміщених осіб «Від ідеї до загальної національної мережі». Висвітлено було вже існуючий досвід Рад ВПО, ключові досягнення, мету їх створення, формування складу. Серед правових основ залучення молоді до представницьких структур – «Європейська хартія про участь молоді в місцевому та регіональному житті» (2003) та Державна цільова соціальна програма «Молодь України» на 2021-2025 рр., схвалена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2020 р. № 1669-р. Ознайомили молодь із механізмами її участі у консультативно-дорадчих органах та користю такої співпраці для всіх її учасників.

Проректор університету полковник поліції Олександр Музичук подякував гостям за надану інформацію та зазначив, що створення молодіжних рад на всіх рівнях управління державою надає підґрунтя для нових значних результатів у розбудові держави.

ВЗГ ХНУВС