Вийшла друком монографія завідувача кафедри кримінального права і кримінології факультету № 1 Харківського національного університету внутрішніх справ доктора юридичних наук, професора Юрія Орлова «Злочинність і протидія їй в умовах війни: кримінально-правовий та кримінологічний виміри».

Монографія присвячена теоретичним і практичним питанням протидії злочинності кримінально-правовими та кримінологічними засобами в умовах війни. Досліджуються засади та особливості реалізації кримінально-правової політики як системної реакції на кримінальні загрози збройної агресії, проблеми кваліфікації воєнних злочинів і пов’язаних з війною кримінальних правопорушень, в тому числі й тих, що мають ознаки злочинів проти людяності за міжнародним кримінальним правом. Поруч з кримінально-правовою – презентовано результати застосування кримінологічної оптики до виявлення, опису та пояснення сутності, детермінант злочину агресії як кримінального перформансу, а також етіології, складових й особливостей проявлення сучасного російського фашизму. Аналізується специфіка впливу воєнних та антивоєнних факторів на криміногенну обстановку, її тенденції, проблеми адаптивності системи протидії злочинності та шляхів їх вирішення. Акцентується увага на специфіці кримінологічного забезпечення перехідного правосуддя в Україні, відповідних зонах криміногенних ризиків.   

Розрахована на науковців, практичних працівників правоохоронних органів, представників громадськості, політиків і широкого кола читачів, які цікавляться проблематикою протидії злочинності.

Друковані екземпляри монографії було передано до загальної бібліотеки Харківського національного університету внутрішніх справ.

ВЗГ ХНУВС