У перший день широкомасштабного вторгнення РФ в Україну Сергій Васильєв пішов добровольцем до військкомату і вступив до Збройних Сил України. Розумів, що потрібно захистити Батьківщину, дім, родину, своїх чотирьох дітей, які залишилися вдома. Нищив ворога на Миколаївському, Дніпропетровському та Донецькому напрямках. Останній бій, під час якого військовослужбовець отримав поранення, відбувся під Бахмутом. Уламком від танкового снаряда Сергію відірвало ногу до коліна. У тяжкому стані його винесли з поля бою побратими. Довгий час лікарі боролися за життя чоловіка, який втратив багато крові й переніс не одну складну операцію.

Пройшовши лікування та реабілітацію, Сергій повернувся додому і під час роботи стикнувся із проблемою – як керувати автомобілем. «Під час тренінгів з інструкторами університету зрозумів, що людина з порушеннями рухової функції, навіть без двох ніг, цілком здатна керувати транспортним засобом та має можливість жити повноцінним життям, – поділився Сергій. – Це дуже важливо, адже таких хлопців, як я, навіть з іще гіршими пораненнями, дуже багато».

У навчальних аудиторіях Автошколи Сергій відпрацьовував на тренажерах правильне розташування рук на кермі, навички водіння та подолання умовних перешкод. Під керівництвом старшого викладача кафедри тактичної та спеціальної фізичної підготовки Руслана Кушніренка виконував на автомайданчику вправи на спеціалізованому автомобілі з ручним керуванням – рух з місця та зупинку, змійку переднім і заднім ходом, розвороти, паркування.

Після виконання практичних вправ інструктори університету порекомендували чоловікові перенести педаль газу на ліву сторону, оскільки у нього відсутня права нога, щоб було зручно керувати машиною. «Я би хотів, щоб у мене була машина з ручним керуванням. Це дуже зручно. Дякую тренерам за навчання та поради, які я отримав під час тренінгу», – зазначив Сергій Васильєв.

В «Автошколі для осіб з інвалідністю» Харківського національного університету внутрішніх справ продовжують роботу курси з підготовки водіїв транспортних засобів категорії «В». Навчання проходять й ті, хто бажають отримати перше водійське посвідчення, а також ті, що вже мають посвідчення, але мусять опанувати керування автомобілем з ручним керуванням. Проєкт реалізований МВС України в межах ініціативи Першої леді України Олени Зеленської «Без бар’єрів».

Довідки за телефоном: +38 (067) 968-08-28.

Надіслати заявку для проходження навчання в «Автошколі для осіб з інвалідністю» ХНУВС можна електронною поштою: [email protected]

ВЗГ ХНУВС