У межах табірного збору відбулася зустріч першокурсників факультетів № 1 та № 4 ХНУВС із доцентом кафедри педагогіки та психології, кандидатом психологічних наук, доцентом Павлом Макаренком. Цього разу обговорили важливу для майбутніх правоохоронців тему «Професійно-етичні вимоги щодо правил поведінки поліцейських».

Павло Макаренко зазначив, що професійна етика поліцейського – це не тільки сукупність певних моделей поведінки у тих чи інших професійно-значущих випадках, – це певний спосіб і стиль життя, особисті переконання, життєва позиція і власна відповідальність. Є такі професії, де предметом праці є або сама людська особистість, або цілі соціальні групи. Це особливо характерно для діяльності працівників органів поліції. Результати праці представників цієї професії мають великий вплив на життєдіяльність, особисті характеристики людини і на долі багатьох людей. Тому наявність високорозвинених моральних рис особистості зазначеної професії розглядається суспільством як найважливіша сторона його професійної придатності.

Діяльність працівників органів поліції пов’язана з безліччю психологічних проблем, викликаних специфікою цілей, завдань, змісту, форм, методів і засобів їх реалізації. Така діяльність у тій чи іншій мірі зачіпає інтереси всіх членів суспільства, а її наслідки безпосередньо впливають на забезпечення безпеки особистості, суспільства і держави, реалізації їх законних інтересів.

Правила етичної поведінки поліцейських, які затверджені Наказом Міністерства внутрішніх справ України, є узагальненим зібранням професійно-етичних вимог щодо правил поведінки поліцейських і спрямовані на забезпечення служіння поліції суспільству шляхом забезпечення охорони прав і свобод людини, протидії злочинності, підтримання публічної безпеки та правопорядку, надання допомоги особам, які через особисті, економічні, суспільні причини чи інші надзвичайні ситуації її потребують на засадах етики та загальнолюдських цінностей. Тому підготовка та виховання для подальшого виконання професійної діяльності є невід’ємною складовою в формуванні професійної етики майбутнього правоохоронця.

ВЗГ ХНУВС