До Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України» на всіх локаціях Харківського національного університету внутрішніх відбулися лекції, присвячені вшануванню загиблих героїв.

День пам’яті започаткований державою у 2019 році саме 29 серпня, адже з цією датою пов’язаний один із найтрагічніших епізодів російсько-української війни до повномасштабного вторгнення – вихід українських воїнів з оточення під Іловайськом у 2014 році. Тоді російське керівництво порушило домовленості: українських військових розстріляли, коли вони колонами проходили «зеленим коридором». За даними Українського інституту національної пам’яті, 366 українських воїнів полягли, 429 – зазнали поранень, 158 – зникли безвісти, 300 – опинилися в полоні.

Ті трагічні події російсько-української війни розгорталися на сході України, саме на полях соняхів, які вже дозрівали, і саме під цими соняхами сотні захисників України у боротьбі з ворогом поклали своє життя на вівтар свободи та незалежності нашої держави.

ВЗГ ХНУВС