Завідувачка кафедри іноземних мов факультету № 4 ХНУВС кандидатка педагогічних наук, доцентка Олена Статівка, перебуваючи у закордонному відрядженні у м. Гарміш-Партенкірхен (Федеративна Республіка Німеччина), взяла участь у семінарі з підвищення кваліфікації викладачів англійської мови. Захід організований Партнерським центром мовної підготовки в Європі (PLTCE) при Європейському центрі досліджень з питань безпеки ім. Джорджа К. Маршалла в Гарміш-Партенкірхені, Федеративна Республіка Німеччина.

Під час інтерактивного семінару (English Teaching Faculty Development Workshop Act.659.23) були представлені сучасні методики та практики викладання англійської мови, стратегії та методи ефективного навчання розмовній та письмовій мові у військовому контексті. Програма семінару включала лекції, пленарні дискусії, практичні заняття з відбору, розробки та проведення відповідних видів діяльності для розвитку навичок усного та писемного мовлення. Надано було рекомендації щодо приведення викладання усного і писемного мовлення у відповідність до стандартів НАТО.

Захід організовано і проведено групою викладачів із восьми країн: Австрії, Болгарії, Хорватії, Естонії, Угорщини, Португалії, Словенії та Швеції. Це професіонали з різним досвідом і знаннями в галузі мовної підготовки та освіти, але всі вони мають спільну мету – підтримати професійний розвиток викладачів у військовому контексті. Участь у семінарі взяли 14 представників із країн-членів НАТО та країн-партнерів: представники України, Грузії, Республіки Молдова, Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії, Італійської Республіки, Латвійської Республіки, Литовської Республіки, Республіки Польща, Румунії, Арабської Республіки Єгипет, Республіки Ірак.

Наприкінці кожного тижня учасники проводили два контрольні заходи – мікроуроки (Microteaching), за результатами яких проводилось потрійне оцінювання: викладачами, членами контрольної фокус-групи та самооцінювання.

Участь у семінарі з підвищення кваліфікації викладачів англійської мови за стандартами НАТО представників закладів вищої освіти Міністерства внутрішніх справ України сприяє запровадженню стандартів НАТО з мовної підготовки у складові сектору безпеки і оборони, що є одним із пріоритетних завдань для нашої держави, яке визначене стратегічними оборонними документами України. Знання, отримані під час семінару, допоможуть підвищити якість викладання дисциплін: «Іноземна мова професійного спрямування», «Іноземна мова за професійним спрямуванням», «Іноземна мова за напрямом дослідження», «Іноземна мова», «Іноземна мова для дослідників». Олена Статівка отримала сертифікат про успішне закінчення семінару з підвищення кваліфікації.

ВЗГ ХНУВС