Представники наукового гуртка кафедри теорії та історії держави і права курсанти факультету №1 Харківського національного університету внутрішніх справ Мар’ян Черхавський,  Ярослав Синяк та Ольга Магда взяли участь у роботі Всеукраїнської курсантсько-студентської наукової конференції «Механізм правового регулювання правоохоронної та правозахисної діяльності в умовах формування громадянського суспільства (осінні читання)», яка проходила на базі Львівського державного університету внутрішніх справ. Науковим керівником авторів тез доповідей виступив викладач кафедри теорії та історії держави і права майор поліції Іван Кріцак.

Участь у роботі конференції взяли представники цивільних вищих навчальних закладів, навчальних закладів системи МВС України, зокрема Львівського державного університету внутрішніх справ, Національної академії внутрішніх справ, Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ та Харківського національного університету внутрішніх справ.

Пленарне засідання розпочалося з доповідей Мар’яна Черхавського та Ярослава Синяка, виступи яких не тільки показали високий рівень володіння науковим матеріалом, а й викликали найбільш жваву дискусію на конференції. Мар’ян Черхавський у своїй доповіді «Вплив неолітичної революції на зародження держави та формування її політичного режиму в суспільстві (на прикладі утворення Київської Русі)» проаналізував взаємозв’язок науково-технічного прогресу з формою державно-політичного режиму у суспільстві. Ярослав Синяк у доповіді  «Українська національна ідея та глобалізація» розглянув доктринальні положення стосовно визначення поняття національної ідеї та розкрив особливості її співвідношення з категорією глобалізація.

Керівництво Львівського державного університету внутрішніх справ підкреслило високий рівень підготовки доповідачів-харків’ян і побажало їм успіхів у подальшій науковій та практичній діяльності.

ВЗГ ХНУВС