28 вересня 2023 року Леоніду Дмитровичу Чернецькому – ветерану органів внутрішніх справ, керівнику вищої ланки й людині великої душі і серця – виповнилося б 80 років із Дня народження.

Леонід Дмитрович Чернецький зробив себе сам. Характер формується ще з дитинства, в сім’ї, але не кожному вистачає наполегливості, працьовитості та мудрості для повної самореалізації. Леоніду Дмитровичу це вдалося. Початок його біографії звичайний для тих років, але вже під час навчання в Харківському автодорожньому інституті він помітно відрізнявся від своїх однокурсників впертістю й завзятістю. Іспити завжди складав блискуче, ґрунтовно готувався до них і взагалі, вчився з величезним натхненням. Таким було і його ставлення до служби в правоохоронних органах, що тривала майже 40 років. Високе почуття обов'язку, відповідальності, глибокі знання Леоніда Дмитровича Чернецького не залишилися непомітними. У 1973 р. він очолив відділення ДАІ Дзержинського РВВС м. Харкова, а згодом став командиром батальйону дорожньо-патрульної служби. Коли в 1985 р. постало питання кому очолити обласне ДАІ, щодо кандидатури Леоніда Дмитровича жодних сумнівів не було.

Сталася Чорнобильська катастрофа. Леонід Дмитрович одним із перших разом зі своїми підлеглими поїхав у радіоактивне пекло рятувати людей. Він міг би й не робити цього (були проблеми зі здоров'ям), але він не міг відсиджуватися в безпечному місці, коли його підлеглі ризикували життям і здоров'ям. За самовіддану працю в Чорнобильській зоні Л.Д. Чернецького відзначено нагрудним знаком «За відмінну службу в МВС».

У спілкуванні з людьми Леоніда Дмитровича завжди вирізняли душевна теплота, доброзичливість, простота у спілкуванні, рідкісна порядність, вміння співчувати, справедливість і неабияке почуття гумору. Усі ці якості, як магнітом притягували до нього оточуючих. Найдієвішим методом виховання він вважав особистий приклад і завжди дотримувався цього правила. Як керівнику, йому необхідно було приймати й доволі складні рішення, але вони завжди були обґрунтованими й зрозумілими. Образ на нього не мали навіть ті, кого доводилися суворо покарати. А що стосується допомоги, то, попри величезну зайнятість, він завжди знаходив час вислухати і, найголовніше – підтримати. Люди ставилися до Леоніда Дмитровича з повагою і шаною.

Вісім років  він обіймав посаду керівника обласної Державтоінспекції. Леоніда Дмитровича згадують як одного з кращих очільників регіональних підрозділів Державної автоінспекції України за всю її багаторічну історію. Можна впевнено говорити, що Чернецький для багатьох став Вчителем, створив свою школу наставництва, яку сотні людей згадують із вдячністю. Не менше десяти офіцерів, що пройшли цю школу, стали генералами.

У 1993 р. Л. Д. Чернецького було призначено заступником начальника Управління МВС України в Харківській області, він очолив міліцію громадської безпеки. Перед ним відкривалися нові перспективи, але наслідки Чорнобиля все частіше нагадували про себе. У 1999 р. хвороба остаточно взяла гору й змусила піти у відставку. Однак, гаяти час – це не для Чернецького. Нехай більш спокійна, помірна, що дає більше можливості займатися здоров'ям, але все ж таки робота. Леонід Дмитрович очолив Обласний фонд безпеки дорожнього руху. До останнього дня життя, навіть уже смертельно хворий, він залишався працювати на цій посаді.

У січні 2012 р. на фасаді адміністративного корпусу Обласного управління ДАІ відкрито меморіальну дошку, пам'ять про Леоніда Дмитровича Чернецького живе в серцях тих, хто знав і поважав цю чудову людину.

Член-кореспондент Національної академії
правових наук України,
доктор юридичних наук, професор,
заслужений юрист України,
генерал-полковник міліції
Сергій ГУСАРОВ