На базі Харківського національного університету внутрішніх справ розпочався тренінг, започаткований Департаментом превентивної діяльності Національної поліції України та Поліції Чехії у рамках роботи з громадськістю з протидії конфліктним ситуаціям. Тренінг-семінар «Поліція діалогу» відбувається за участі поліцейських Чехії, які мають великий позитивний досвід практичного застосування антиконфліктного діалогу. До участі у тренінгу також залучені представники Консультативної місії Європейського Союзу Герріт Ян Вангелдер – координатор регіонального представництва Консультативної місії ЄС, Майкл Локке – радник/тренер з питань роботи поліції з громадськістю, Віра Коваленко та Олексій Бочарников – тренери КМЄС. Мета тренінгу – обмінятися знаннями та досвідом з тактики та принципів психології натовпу з працівниками підрозділів превентивної діяльності Національної поліції  Києва, Харкова, Полтави, Сум та Чернігова.

Відкрив засідання ректор університету генерал поліції третього рангу Валерій Сокуренко,  який підкреслив важливість тематики семінару, оскільки одним із головних завдань правоохоронних органів усіх держав світу є забезпечення громадського порядку. Він також зазначив, що працівники та курсанти університету беруть активну участь у забезпеченні безпеки громадян під час проведення різних культурно-масових та спортивних заходів, які відбуваються у Харкові. Найбільш яскравий тому приклад – це участь представників університету у забезпеченні правопорядку під час проведення футбольного чемпіонату «Євро–2012». Тож досвід українських поліцейських також стане в нагоді іноземним колегам.

За словами начальника Департаменту превентивної діяльності Ігоря Бабича програма «Поліція діалогу», яку реалізує департамент, представляє собою низку семінарів-тренінгів, які проводитимуться у найбільших містах України. Перший тренінг відбувся у червні поточного року у Києві і тривав протягом тижня, нинішній – у Харкові, наступний – в Одесі. Також семінари-тренінги будуть проведені у Хмельницькому, Дніпрі та  Львові.

Як зазначив Ігор Бабич, вивчаючи досвід колег-поліцейських інших держав із забезпечення безпеки під час проведення масових заходів, напрацювання чеських колег виявилися найбільш прийнятними для  українських правоохоронців, адже у слов’янських народів схожі культура,  менталітет, мислення, які багато в чому відрізняються від німецької чи голландської моделі суспільної поведінки. І, що не менш важливо, принцип дії чеських поліцейських – це спілкування й налагодження контакту з обома сторонами конфліктної ситуації і як результат – її розв’язання шляхом переговорів, досягнення взаємоприйнятного рішення, сприятливого для кожного учасника конфлікту.

Допомагатимуть українським поліцейським отримати нові знання з ведення переговорів тренери з Поліції Чехії, а саме – голова делегації полковник поліції Мартін Грінко, старший інструктор (заступник голови делегації) підполковник поліції Мартін Коричански, психолог (заступник голови делегації) капітан поліції Любомир Чешек, працівник відділу охорони публічного порядку Міхал Врзал, лейтенант поліції інструктор з управління натовпом спеціального поліцейського підрозділу (заступник голови делегації) Ладислав Петерка.

Семінар-тренінг проходитиме у двох площинах – активного спілкування, обміну досвідом, а також відпрацювання отриманих знань під час навчальних тренувань. Як зазначив Валерій Сокуренко, проведення семінару саме на базі Харківського національного університету внутрішніх справ є надзвичайно важливим та актуальним, адже серед його учасників є й представники навчального закладу, які отриманий досвід будуть впроваджувати під час проведення занять з курсантами.

ВЗГ ХНУВС