У День української писемності та мови керівники підрозділів, науково-педагогічні працівники, курсанти, студенти, слухачі магістратури, ад'юнктури та аспірантури Харківського національного університету внутрішніх справ узяли участь у написанні Радіодиктанту національної єдності. Уже 23 рік поспіль, починаючи з 2000 року, Радіодиктант проводиться в Україні та за її межами.

«Символічно, – зазначив завідувач кафедри українознавства факультету № 2 доктор філологічних наук, професор Ігор Чорний, – що у цей день вшановується за новим церковним календарем пам’ять Преподобного Нестора Літописця – першого вітчизняного письменника, історика, вченого і мислителя. Його «Повість минулих літ» пронизана любов’ю до рідної землі, до свого народу, болем за його минуле і сподіваннями на світле майбуття. Саме про це і сьогоднішній Радіодиктант, який отримав назву «Дороги України». Ми неначе перекинули місток із нашого минулого у сьогодення і трішечки у майбутнє».

«Переконаний, не важливо скільки ти зробив сьогодні помилок у диктанті, – підкреслив декан факультету № 2 Ігор Назаренко. – Головне, що цей україномовний флешмоб спонукає до самоідентифікації, змушує замислитися над тим, що кожен із нас зробив на своєму місці для України».

«Важливо, – наголосив декан факультету № 3 Геннадій Звірянський, – що, захід проводиться навіть під час війни, адже ворог націлився не тільки на українську землю, але й на нашу мову, яку він марно намагався викорінити кілька століть поспіль. Своєю участю у написанні Радіодиктанту ми вкотре довели незламність, згуртованість навколо рідної мови, нашої культури та історії».

«Я не вперше беру участь у написанні Радіодиктанту національної єдності, – підкреслив декан факультету № 5 Віктор Василенко. – Кожного разу хвилююся, адже перевіряю свої знання з рідної мови».

Курсант факультету № 2 Микола Сорочишин наголосив, що зараз триває війна не лише за територію України, а й за мову, культуру, цінності українців, тому нам, як ніколи, потрібно об’єднатися та разом протистояти ворогу.

Авторкою тексту стала поетеса, перекладачка, лауреатка Шевченківської премії Катерина Калитко. Читав Радіодиктант український актор театру та кіно Олексій Гнатковський, який виконав роль Івана Довбуша у кінострічці «Довбуш».

ВЗГ ХНУВС