Старша викладачка кафедри іноземних мов факультету № 4 Наталія Горбач та викладачка цієї ж кафедри Юлія Бортник провели засідання наукового гуртка для курсантів. На початку заходу викладачки обговорили реформування системи освіти України, залучення молоді до вивчення англійської мови, яка виконує важливу функцію міжнародного спілкування, та володіння англійською згідно з міжнародними стандартами в умовах співробітництва України з НАТО та ЄС.

Наталія Горбач, розглядаючи тему «Аналіз граматичних труднощів при написанні наукової статті», проаналізувала особливості вживання інфінітивних конструкцій та частотність їх застосування у юридичних текстах. Юлія Бортник зосередила увагу на темі «Аналіз лексичних труднощів при написанні наукової статті» та довела унікальність англійської юридичної термінології сфера функціонування якої не обмежується межами сфери професійного спілкування, оскільки вона активно використовується повсюдно. Курсанти працювали над поясненням юридичних метафор, їх використанням у наукових статтях та вивчали деякі спеціалізовані терміни НАТО. Викладачка також запропонувала ознайомитися з прикладами наукових текстів і труднощами, обумовленими юридичною природою терміну та розбіжностями в юридичних системах різних країн.

Підсумовуючи роботу гуртка його учасники дійшли висновку, що в умовах міжкультурної комунікації написання статті англійською мовою будується з урахуванням основних особливостей мовної культури, типу й механізму соціального кодування рідної та іноземної мов. Саме такий підхід дозволяє найкращим чином вирішити практичні завдання, пов'язані з проблемами перекладу юридичного тексту.

ВЗГ ХНУВС