Представники кафедри конституційного і міжнародного права факультету № 4 ХНУВС – завідувачка кафедри Тетяна Гудзь, професор кафедри Андрій Войціховський і доцентка кафедри Євгенія Логвиненко взяли участь у тематичній лекції суддів Конституційного Суду України Галини Юровської та Віктора Городовенка на тему «Реалізація права на людську гідність осіб, засуджених до довічного позбавлення волі».

Доповідачі під час презентації зауважили, що наслідком приєднання України до європейського правопорядку в питанні людських прав є те, що запровадження і застосування кримінальних покарань у національному правопорядкові не може здійснюватися лише відповідно до національних критеріїв кримінального правосуддя. У цьому питанні обов’язок держави – керуватися також міжнародними стандартами в ділянці людських прав, зокрема тими, що стосуються людської гідності осіб, щодо яких застосовується покарання. Одним із таких стандартів є принцип, у якому втілено ідею, що всі особи володіють людською гідністю, котру має бути захищено. Це стосується осіб, які зазнають кари, навіть тих, що скоїли найжахливіші злочини.

Окрему увагу судді приділили аналізу положень Конституції України, міжнародно-правових актів, рішень Конституційного Суду України і Європейського суду з прав людини, що стосуються реалізації права людини на людську гідність.

ВЗГ ХНУВС