Декан факультету № 4 доктор юридичних наук, професор Микола Марчук та завідувачка кафедри конституційного і міжнародного права факультету № 4 кандидатка юридичних наук, доцентка Тетяна Гудзь передали до фонду наукової бібліотеки Харківського національного університету внутрішніх справ навчальний посібник з конституційного права англійською мовою, підготовлений авторським колективом університету: Constitutional Law: Study guide / Ministry of Internal Affairs of Ukraine, Kharkiv National University of Internal Affairs; edited by T. Gudz, M. Marchuk; [O. Bakumov, L. Varunts, T. Gudz and others]; foreword by M. Marchuk; translator by O. Stativka. Vinnytsa : TVORY, 2023. 456 p.

У навчальному посібнику висвітлюються базові питання теорії конституційного права, предмет і метод конституційно-правового регулювання, система та специфіка конституційно-правових відносин, джерела галузі. Окрема увага приділена ключовим інститутам конституційного права як України, так і окремих зарубіжних держав. Здійснено аналіз повноважень та встановлені особливості, притаманні главі держави, парламенту та уряду залежно від форми держави. Розглянуто інститути безпосередньої демократії, конституційний лад та його засади, основи правового статусу особи, юридичні властивості, види та функції конституцій тощо.

Беззаперечною перевагою навчального посібника, перекладеного англійською, яка де-факто давно визнана у світі мовою міжнародного спілкування, є те, що в такий спосіб авторський колектив створив унікальні та водночас комфортні умови для ознайомлення своїх колег з інших країн з основними підходами до викладання конституційного права у національній вищій школі та специфікою донесення відповідного матеріалу до його головного споживача – курсанта, студента, слухача магістратури, аспіранта.

Підручних розрахований на практичних працівників Національної поліції України, науковців, ад’юнктів, аспірантів, курсантів, слухачів і студентів ЗВО МВС України та інших навчальних закладів юридичного спрямування.

ВЗГ ХНУВС