Керівником наукового гуртка кафедри кримінального права і кримінології факультету № 1 професором кафедри Андрієм Ященком було організовано проведення науково-теоретичного семінару на тему «Що таке гендерно зумовлене насильство і хто від нього потерпає».

Основна мета заходу – привернення уваги курсантів, як майбутніх працівників правоохоронних органів, до проблеми розпізнавання, юридично правильної кваліфікації та ефективного попередження гендерно зумовленого насильства, як одного з найбільш серйозних порушень прав людини.

Під час засідання було проаналізовано зміни, внесені до Кримінального кодексу України та низки інших нормативно-правових актів щодо захисту від проявів насильства, в тому числі гендерно зумовленого.

Окремим питанням було розглянуто досвід деяких зарубіжних країн в частині застосування положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству проти жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами (Стамбульська Конвенція). Акцентовано було увагу на необхідності вироблення нових підходів до надання допомоги постраждалим від гендерно зумовленого насильства з урахуванням збройного конфлікту на території України, вимушеного переселення значної кількості жіночого населення, що посилює інтенсивність цього явища.

У резолютивній частині засідання підсумовано важливість проведення наукових розвідок у напрямі удосконалення правових механізмів протидії гендерно зумовленому насильству кримінально-правовими та кримінологічними засобами.

ВЗГ ХНУВС