У межах проведення Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» доцентка кафедри кримінального права та кримінології факультету № 6 ХНУВС Юлія Татаркіна провела бінарне заняття для студентів. У заході взяла участь головна спеціалістка відділу нагляду за додержанням законів територіальними органами поліції при провадженні досудового розслідування, дізнання та підтримання публічного обвинувачення Управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю, Харківської обласної прокуратури Олеся Арсені.

На занятті розглянули питання кримінальної відповідальності за вчинення правопорушень, пов’язаних з домашнім насильством, правопорушень проти життя та здоров’я особи, статевої недоторканості малолітніх і насильницьких корисливих кримінальних правопорушень. Зокрема, під час проведення заняття Олеся Арсені акцентувала увагу на питаннях розмежування адміністративної та кримінальної відповідальності за вчинення правопорушень, пов’язаних з насильством у сім’ї, деяких правилах кваліфікації кримінальних правопорушень, пов’язаних з домашнім насильством. Опрацювали також питання етапів кримінально-правової кваліфікації, їх взаємозв’язку та процесуального закріплення результатів. Крім того, було окреслено коло осіб, на яких поширюється законодавство про запобігання та протидію домашньому насильству, визначені фактори, що впливають на негативну поведінку кривдників у сім’ї, приділено увагу видам покарань за вказаною категорією справ, розглянуті наочні приклади таких кримінальних правопорушень, вироки стосовно яких набули законної сили.

Наприкінці заняття практична працівниця відповіла на запитання студентів щодо запобігання вчинення правопорушень, пов’язаних з домашнім насильством, надала рекомендації щодо упередженості ризиків попадання у надзвичайні життєві ситуації.

ВЗГ ХНУВС