Для здобувачів вищої освіти факультетів № 2 та № 3 Харківського національного університету внутрішніх справ відділом соціально-гуманітарної роботи було організовано та проведено історико-мистецький захід за участі вихованців Вінницького коледжу культури і мистецтв, присвячений 120-річчю з дня народження Євгена Адамцевича (1904-1972) – кобзаря, бандуриста і автора «Запорозького маршу».

Наприкінці 1960-х років Євген Адамцевич передав професійним музикантам унікальний музичний твір, який став справжньою квінтесенцію творчості багатьох поколінь народних співців. Вони оспівували героїчне минуле свого народу і зберігали національну історичну пам’ять, як основу для відновлення у майбутньому української державності, вільного розвитку свого народу. Саме тому він присвячений українському козацтву, захисникам України усіх часів.

Фахівець відділення дозвілля ХНУВС Андрій Прохоров за допомогою слайдшоу нагадав присутнім про унікальне культурне явище України – кобзарську традицію, яка має глибоке коріння на території Слобожанщини. Важливо, що саме харків’янин Гнат Хоткевич поставив на професійну основу мистецтво бандури на початку ХХ століття, чим забезпечив розвиток гри на цьому інструменті як частини професійного музичного мистецтва.

Молоді бандуристки Дарина Столяр та Ольга Луцюк передали усе розмаїття можливостей бандури. Вони виконали твір Гната Хоткевича – сучасну джазову композицію «Ринок у Кафі», «Коломийку» і легендарний «Щедрик», а колишня фіналістка конкурсу «Україна має талант» Софія Аль-Хадіді презентувала естрадну пісню «Запалю вогонь».

ВЗГ ХНУВС