Чергове факультативне заняття Школи наукового лідерства Харківського національного університету внутрішніх справ на тему «Профілактика негативних психоемоційних станів в умовах війни. Перша психологічна допомога» провела завідувачка відділення психологічного забезпечення відділу кадрового забезпечення ХНУВС Наталя Новікова. Вона зазначила, що однією з найбільш важливих проблем в умовах воєнного стану є формування психологічної культури в суспільстві та уявлення про допомогу в подоланні певних психологічних труднощів може надати фахівець-психолог. Завідувачка відділення психологічного забезпечення наголосила, що в умовах війни майже кожна людина в Україні в тій чи іншій мірі переживає негативні психоемоційні стани, що викликані щоденними ворожими обстрілами, руйнуванням житла, втратою близьких і друзів. Наталя Новікова зачепила питання тривожних станів, депресії та посттравматичного стресового розладу в ускладнених безпекових умовах війни. З огляду на це вона підкреслила, що для поліцейського вміння надати населенню психологічну допомогу набуває надзвичайної важливості поряд із домедичною допомогою.

Голова Школи Віталій Найда акцентував увагу присутніх на тому, що в будь-якому науковому дослідженні слід враховувати глибинні психологічні основи формування особистості, адже в умовах війни українці стикнулися з критичними для психологічного здоров'я ситуаціями, подолання наслідків яких багато в чому покладається саме на органи та підрозділи поліції.

Курсанти та студенти університету активно долучалися до дискусії, обговорювали соціальні наслідки стресу, особливості звернення за психологічною допомогою та ознаки посттравматичного стресового розладу.

У зустрічі взяли участь представники всіх підрозділів університету: курсанти, студенти, слухачі магістратури, аспіранти та ад'юнкти, які були присутні на заході як в офлайн, так і онлайн форматі.

ВЗГ ХНУВС