Кураторка, викладачка кафедри фундаментальних та юридичних дисциплін факультету № 6 Ксенія Гуртова з нагоди 107-ї річниці створення Української Центральної Ради разом зі студентами переглянули відеофільм «Створення Української Центральної Ради 1917: рік, який змінив усе» та у форматі круглого столу обговорили передумови створення й історичну значущість Центральної Ради.

У кінострічці йшлося про те, що 16 березня 1917 року у Києві пройшла велелюдна демонстрація за участю понад 100 тисяч учасників. Люди вітали Центральну Раду та виголосили вимоги надати Україні автономію. «Одностайно і однодушно стати всім на велике діло, – закликав Михайло Грушевський, – і не спочити, і рук не спустити, доки не збудуємо тої автономії вільної України».

Як результат, у Києві 17 березня 1917 року було створено Українську Центральну Раду (УЦР) – національний політичний центр, згодом перший український парламент, який керував національно-визвольним рухом українського народу, а потім і відродженою державою – Українською Народною Республікою (УНР).

ВЗГ ХНУВС