За сприяння відділу міжнародного співробітництва на одній із локацій Харківського національного університету внутрішніх справ для науково-педагогічного складу і здобувачів вищої освіти ХНУВС представники Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні провели тренінг з питань прав людини, міжнародних стандартів поліцейської діяльності, мандату та діяльності МКЧХ в Україні, застосування сили у парадигмі правоохоронної діяльності, розшуку зниклих безвісти та захисту цивільного населення під час збройного конфлікту.

З вітальними словами до учасників тренінгу звернувся ректор ХНУВС, генерал поліції третього рангу Валерій Сокуренко. Він подякував делегації за тривалу співпрацю, допомогу та сприяння МКЧХ у розбудові університету, підтримку поліцейської освіти в Україні. Ректор акцентував увагу на важливості тренінгу і взаємодії працівників поліції з представниками МКХЧ в умовах воєнного стану, введеного у зв’язку зі збройною агресію рф проти України.

Проректор вишу, полковник поліції Олександр Музичук зазначив, що за 161 рік діяльності МКЧХ, комітет тричі ставав лауреатом Нобелівської премії миру за поліпшення становища військовополонених, діяльність в роки війни та соту річницю свого існування. Він підкреслив, що проведення тренінгів відбувається в символічній аудиторії, яку партнери МКЧХ допомогли обладнати меблями та технічними засобами.

Спікерами тренінгу виступили: радник МКЧХ з питань взаємодії з органами поліції та безпеки Максим Гутов, радник МКЧХ із питань Збройних Сил та безпеки Ігор Лимаренко, фахівець Департаменту по захисту цивільного населення Кирило Грищенко та фахівець Департаменту по розшуку зниклих безвісти Наталя Борисенко. Вони висвітлили принципи використання сили правоохоронними органами відповідно до Міжнародного гуманітарного права та Mіжнародного права прав людини, розкрили перспективи застосування сили у парадигмі правоохоронної діяльності. Також спікери МКЧХ зупинилися на питаннях основних принципів Міжнародного гуманітарного права, розглянули тему розшуку зниклих безвісти, а також захист цивільного населення під час збройного конфлікту.

Тренери зазначили, що Міжнародний Комітет Червоного Хреста діє відповідно до принципів гуманітарної діяльності, спрямованих на допомогу пораненим і потерпілим від збройних конфліктів, його завдання містить надання медичної допомоги, матеріальної підтримки та захисту прав людей у надзвичайних ситуаціях.

Учасники виявили неабиякий інтерес до тем, висвітлених під час тренінгу, і активно приєдналися до їхнього обговорення.

Наприкінці ректор вишу та представники Комітету наголосили на доцільності подальшої співпраці між ХНУВС і МКЧХ у аспекті проведення тренінгів для науково-педагогічного складу і здобувачів вищої освіти університету.

За підсумками заходу учасники отримали відповідні сертифікати, а здобуті знання будуть використані у подальшій практичній роботі, навчально-методичній та науковій діяльності.

ВЗГ ХНУВС