Представник Науково-дослідного центру судової експертизи у сфері інформаційних технологій та інтелектуальної власності Міністерства юстиції України – судовий експерт сектору компʼютерно-технічних і телекомунікаційних досліджень лабораторії досліджень об’єктів інформаційних технологій Володимир Гомон спільно з професором кафедри кібербезпеки та DATA-технологій факультету № 6 ХНУВС Олександром Можаєвим і доцентом цієї ж кафедри Володимиром Тулуповим провели для студентів 2 курсу спеціальності «Кібербезпека» бінарне заняття із дисципліни «Вища математика» на тему «Використання моделей та методів математичної статистики для зменшення загроз у системах критичного застосування».

На занятті студенти ознайомилися з методами та засобами ідентифікації стану комп’ютерних систем критичного застосування для захисту інформації на основі комплексного використання статистичних методів класифікації, що містить BDS-тестування.

Експерт підкреслив, що в основі функціонування підсистеми ідентифікації аномалій знаходиться комплексне використання статистичних методів класифікації та систем прийняття рішень на основі дискримінантного, кластерного класифікаторів та класифікатора Байєса. Вони адаптовані до оцінювання показників функціонування комп’ютерних систем критичного застосування з ознаками нечіткості, що має особливе значення для дослідження телекомунікаційних систем, засобів обчислювальної техніки та програмних продуктів.

Бінарне заняття сприяло розвитку вмінь і навичок у студентів, необхідних для успішного проведення аналізу систем управління та захисту інформації.

ВЗГ ХНУВС