До 30-річчя Харківського національного університету внутрішніх справ вийшлов друком науково-практичний посібник «Розслідування воєнних злочинів і пов’язаних з війною кримінальних правопорушень: кримінально-правові, кримінальні процесуальні та криміналістичні аспекти» (2-ге видання доповнене та перероблене), підготовлений колективом університету.

У посібнику представлено актуальну, повну й систематизовану інформацію про поняття, класифікацію, юридичне визначення, кваліфікацію воєнних злочинів і пов’язаних з війною кримінальних правопорушень, надано характеристику їхніх юридичних складів, визначено проблеми кримінально-правової кваліфікації та запропоновано шляхи їхнього вирішення. Визначено особливості й сформульовано рекомендації щодо документування, розслідування вказаної категорії кримінальних правопорушень, специфіки застосування криміналістичної техніки, проведення слідчих оглядів, судових експертиз.

Друге видання доповнено критичним науковим аналізом законодавчих ініціатив у сфері кримінальної відповідальності за колабораційну діяльність, а також матеріалом щодо кримінально-правового захисту життя комбатантів. Оновлено, приведено у відповідність до змін законодавства питання про процесуальний порядок зупинення та закінчення досудового розслідування, призначення окремих видів судових експертиз.

Посібник буде корисним для здобувачів освіти, які навчаються в закладах вищої освіти зі специфічними умовами навчання системи Міністерства внутрішніх справ, практичних працівників Національної поліції, інших правоохоронних органів України, а також науковців, які здійснюють дослідження кримінально-правових, кримінальних процесуальних і криміналістичних проблем протидії воєнним злочинам і пов’язаним з війною кримінальним правопорушенням

Друковані примірники було передано до наукової бібліотеки університету.

ВЗГ ХНУВС