У Харківському національному університеті внутрішніх справ відбулося відкриття курсів підготовки працівників вибухотехнічної служби Національної поліції України.

У заході взяли участь заступник Голови Національної поліції України – начальник Головного слідчого управління генерал поліції третього рангу Олександр Вакуленко, голова Харківської обласної державної адміністрації Юлія Світлична, ректор університету генерал поліції третього рангу Валерій Сокуренко, начальник Департаменту вибухотехнічної служби Національної поліції України полковник поліції Олександр Буханченко, особовий склад навчальної групи спеціалістів‑вибухотехніків, науково-педагогічний склад та курсанти університету, працівники вибухотехнічного управління Головного управління Національної поліції у Харківській області та ін.

На навчання до університету прибули 30 працівників вибухотехнічних підрозділів Департаменту вибухотехнічної служби 22-х головних управлінь Національної поліції України в областях та ГУ НП у м. Києві.

Навчання проходитимуть з 12 по 25 квітня поточного року, під час яких слухачі будуть опановувати методи взаємодії поліції та суспільства, вивчати державне та міжнародне законодавство у сфері вибухових матеріалів, особливості змісту та тлумачення подій, пов’язаних із вибуховими матеріалами, вибухові матеріали промислового способу виготовлення, заходи безпеки, правила знешкодження та багато іншого.

Звертаючись насамперед до слухачів курсів, заступник Голови Національної поліції України – начальник Головного слідчого управління Олександр Вакуленко підкреслив, що програма підвищення кваліфікації працівників вибухотехнічної служби розроблена з урахуванням міжнародних стандартів якості та безпеки, що дасть змогу використати отриманий під час навчання досвід у повсякденній діяльності. Такі курси корисні як для фахівців, адже надають можливість обмінятися досвідом, так і для працівників науково-педагогічного складу університету для напрацювання матеріалу та його впровадження у навчальні програми, за якими готуватимуть курсантів.

Олександр Вакуленко також зазначив, що  такі курси будуть проводитися й надалі із залученням іноземних фахівців – партнерів із США, Канади, європейських держав.

Голова Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична зазначила: «Основним завданням правоохоронної системи є захист і безпека громадян. І особливого значення така робота набуває в такі часи, коли стаються надзвичайні ситуації – як ситуація, що відбулась у місті Балаклея на Харківщині, - наголосила керівник області. – У такі моменти важливо, якими професійними якостями наділений фахівець, щоб убезпечити життя людей. Саме тому вважаю важливим сьогоднішнє відкриття курсів. Тут ви не тільки зможете відпрацювати нові підходи щодо запровадження як національних, так і міжнародних стандартів у своїй роботі, але й обмінятися досвідом та доробками. Сподіваюся, що ви якомога рідше будете використовувати навички в практичній роботі, але володіти ними необхідно кожному з вас».

Ректор університету Валерій Сокуренко подякував керівництву Міністерства внутрішніх справ за високу довіру у справі підготовки та підвищення кваліфікації кадрів Національної поліції України та керівництву Харківської обласної державної адміністрації за постійну підтримку навчального закладу у створенні належних умов для навчання поліцейських. Валерій Васильович висловив упевненість, що ті завдання, які сьогодні поставлені керівництвом МВС України та Національної поліції України, колектив університету виконає.

Начальник Департаменту вибухотехнічної служби Національної поліції України Олександр Буханченко наголосив, що працівники вибухотехнічної служби Національної поліції України вже пройшли курси підготовки в інших державах – США, Іспанії, Хорватії, Словенії, Азербайджані і, отриманим під час навчання досвідом, вони поділяться зі своїми колегами.

На великому плацу університету спеціалісти-вибухотехніки вибухотехнічного управління Головного управління Національної поліції  в Харківській області продемонстрували присутнім дії з виявлення, транспортування та знешкодження саморобних вибухових пристроїв в умовах міста із використанням спеціальних вибухотехнічних пристроїв та спорядження. Також присутні ознайомилися з найбільш розповсюдженими деактивованими вибуховими пристроями, що застосовуються в злочинних цілях та в районі проведення антитерористичної операції, а також спеціальним вибухотехнічним обладнанням і транспортом.

Після завершення демонстрації знешкодження вибухових пристроїв для слухачів курсів розпочалися заняття.

 ВЗГ ХНУВС