У бібліотеці Харківського національного університету внутрішніх справ відкрилася приурочена до ювілею виставка книг-стародруків, подарованих бібліотеці ректором університету (1992–2003 рр.; 2010–2012 рр.), академіком Національної академії правових наук України, доктором юридичних наук, професором, генерал-полковником міліції Олександром Марковичем Бандуркою. Це видання різних епох XVII–XIX століть, різних за тематикою та призначенням. Серед них наукові, публіцистичні, художні твори, довідники, мемуари, історичні дослідження та багато іншого. Кожна книга цікава та унікальна і є своєрідним містком, який поєднує минуле із сучасністю. Кожне видання для Олександра Марковича – це окрема історія, пов’язана з походженням та придбанням, про кожну книгу є що розповісти.

Директор бібліотеки Тамара Процких, яка працює в університеті з перших днів його створення, згадувала, що, розбудовуючи перший в Україні вищий навчальний заклад системи МВС, ректор Олександр Бандурка вважав одним із першочергових завдань створення бібліотеки. Адже саме вона визначає статус навчального закладу, його успішність і якість освітнього процесу. І саме завдяки рішенню Олександра Марковича бібліотека університету має окрему будівлю, чим може похвалитися далеко не кожний вищий навчальний заклад. Сьогодні бібліотека налічує понад 500 тисяч екземплярів книг та інших видань, першою створила електронну базу даних, визнана провідною серед вищих навчальних закладів системи МВС України. І в цьому велика заслуга Олександра Марковича Бандурки.

Перший проректор університету підполковник поліції Дмитро Швець зазначив, що книги – це мудрість і знання, якими вони збагачують не одне покоління курсантів, студентів, викладачів університету. Від імені ректора він подякував Олександру Марковичу за те, що він щедро ділиться своїми знаннями, професійним і життєвим досвідом із молоддю.

Протягом багатьох років Олександр Бандурка передавав до університетської бібліотеки із власної колекції рідкісні та цінні видання, які стали справжньою перлиною бібліотечного фонду і з якими може ознайомитися кожний бажаючий. Також Олександр Маркович започаткував і добру традицію для гостей, працівників і навіть курсантів та студентів університету, наслідуючи його приклад, дарувати бібліотеці книги. Ця традиція діє й дотепер. Завдяки їй бібліотека отримує унікальні, цікаві й необхідні видання.

 

ВЗГ ХНУВС