У Харківському національному університеті внутрішніх справ відбулися урочистості з нагоди ювілею ініціатора створення і першого ректора першого в системі МВС України вищого навчального закладу – академіка Національної академії правових наук України, доктора юридичних наук, професора, заслуженого юриста України, генерал-полковника міліції Олександра Марковича Бандурки.

З самого ранку до університету, щоб привітати ювіляра, прибували гості – колеги, учні, працівники університету, ті, з ким довелося працювати, учитися та навчати, вирішувати нагальні питання. Квіти, посмішки, слова вдячності та побажання щастя, здоров’я та миру лунали цього дня на адресу Олександра Марковича. Вітаючи ювіляра від імені усього колективу навчального закладу, ректор університету, генерал поліції третього рангу Валерій Васильович зазначив, що, продовжуючи традиції, закладені Олександром Марковичем, університет активно розвивається. «Попереду багато планів, ідей і нових проектів, задля втілення яких розраховуємо на підтримку Олександра Марковича Бандурки, його життєвий та професійний досвід. Для кожного з нас Ви є прикладом того, – зазначив Валерій Сокуренко, – як потрібно любити свою землю, державу, свій народ. І цьому ми теж вчимося у Вас».

Міністр внутрішніх справ України (2001–2003 рр.) генерал-полковник міліції Юрій Смирнов, який багато років працював разом із Олександром Марковичем Бандуркою, вважає його своїм учителем і наставником, зазначив, що внесок, який зробив Олександр Маркович як політик у становлення України як самостійної держави, як правоохоронець у розвиток системи МВС України, як ініціатор створення та ректор у розбудову Харківського національного університету внутрішніх справ, важко переоцінити. Це чесна, порядна і віддана обраній справі людина. «Де б Ви не працювали, Олександре Марковичу, які б посади не обіймали, Вас завжди згадують з теплотою і вдячністю, – зазначив Юрій Олександрович. – Вас завжди вирізняли щирість і небайдужість до потреб підлеглих та простих людей, до Вашої думки прислухалися, а авторитет серед колег був беззаперечним. Десять років поспіль Ви очолювали Управління внутрішніх справ Харківської області і цей рекорд ще нікому не вдалося повторити. Для багатьох Ви стали учителем, порадником, наставником, а Ваше ім’я добре відомо не тільки в Україні, але й за її межами».

Роки співпраці та внесок Олександра Марковича у політичну, економічну та соціальну стабільність Харківського регіону під час роботи на посаді начальника Управління МВС України в Харківській області, згадував і перший заступник Міністра внутрішніх справ України (2003–2005 рр.), народний депутат України V–VI скликань, ректор ХНУВС (2012–2015 рр.), генерал-полковник міліції Сергій Гусаров. Він відзначив уміння Олександра Марковича правильно розставляти пріоритети, визначати головні цілі та завдання, виконувати їх, керуючись вимогами сьогодення. «Ми вдячні Вам за науку, а Ваш девіз про те, що зірковий час не настав, а кращі роки попереду, ми взяли на озброєння», – підкреслив  Сергій Миколайович.

Роки, пов’язані з депутатською діяльністю ювіляра згадував колишній проректор університету, народний депутат України V–VI скликань, генерал-лейтенант міліції Василь Грицак: «Для мене було великою честю працювати Вашим помічником, – зазначив Василь Миколайович. – Пам’ятаю, скільки було зроблено для вирішення одного з найактуальніших на той час питання – газифікації. Для кожної людини Ви знаходили потрібні слова:  когось – переконували, а в когось – вселяли надію, що труднощі подолаємо, і перед кожним виборцем Ви відчували особисту відповідальність. Я ці уроки запам’ятаю на все життя». Від імені Спілки генералів України, яку, до речі, створювали разом із Олександром Марковичем, її голова Василь Грицак вручив імениннику найвищу нагороду Спілки – Орден «Знак Пошани».

Від імені Ради ректорів вищих навчальних закладів ІІІ–IV рівня акредитації Харківського регіону із Днем народження привітали голова Ради ректорів – ректор Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна Віль Савбанович Бакіров, Герой України, почесний президент Національної академії правових наук України, ректор Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Василь Якович Тацій, ректор Харківського державного університету харчування та торгівлі Олександр Іванович Черевко, колишній ректор Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, генерал-лейтенант міліції Олександр Володимирович Негодченко. «Є люди, кожна зустріч з якими залишає в душі дуже добрі і світлі почуття, – сказав Віль Бакіров. – І Ви – саме така людина. Ви вражаєте своєю людяністю, мудрістю, працьовитістю і великим патріотизмом… Не менш вражаючим є і Ваш науковий доробок, який Ви зробили у розвиток відомчої науки. Бажаю, щоб і подальші роки Вашого життя були не менш плідними».

Василь Якович Тацій зазначив, що як ректор Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, він пишається тим, що Олександр Маркович навчався в університеті, причому, кілька разів: спочатку як студент, згодом – як здобувач наукових ступенів кандидата та доктора наук. «Кожний вищий навчальний заклад пишається своїми учнями, які згодом своєю працею, своїми справами доводять, що вони – найкращі. Ви є таким і не тільки в роботі. У Вас чарівна сім’я, Ви – чудовий батько, чоловік, дідусь, і це – надзвичайний приклад для молоді якою має бути родина».

Олександр Іванович Черевко відзначив мудрість та далекоглядність іменинника щодо перспективних напрямів розвитку вищих навчальних закладів та побажав йому втілення нових ідей і задумів.

Олександр Володимирович Негодченко зазначив, що пишається тим, що перші професійні кроки Олександра Марковича пов’язані з Дніпропетровщиною. «Я зустрічав людей, які працювали з Вами, добре Вас пам’ятають і згадують з теплом. Я вдячний долі за те, що зустрівся з Вами і беру з Вас приклад».

Президент Національної академії правових наук України Олександр Віталійович  Петришин відзначив науковий внесок Олександра Марковича і зазначив, що він одразу був обраний академіком, оминувши звання члена-кореспондента. Таке трапляється дуже рідко, але красномовно свідчить про заслуги як науковця.

Народний депутат України V скликання, президент Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда – Україна» Катерина Левченко побажала ювіляру не переставати дивувати рідних і друзів,  знайомих і незнайомих людей. Дивувати працездатністю та працелюбністю. Дивувати всебічністю інтересів, здібностями та талантами, своїми ідеями, книгами, науковими роботами.

Ректор університету (2003–2005 рр.), генерал-майор міліції, Олександр Ярмиш, якого Бандурка, створюючи університет, запросив на роботу до вишу, згадував роки співпраці, основні етапи становлення, які пройшов навчальний заклад. Тож зважаючи на цей величезний досвід, запропонував Олександру Марковичу до наступного Дня народження написати книгу-підручник для майбутніх поколінь керівників про те, як потрібно створювати університети.   

Генеральний директор Харківського національного академічного театру опери та балету ім. М.В. Лисенка Олег Володимирович Оріщенко зазначив, що знає Олександра Марковича давно. Він талановита, непересічна особистість, людина з щирим серцем, справжній патріот і міста Харкова, і держави в цілому. З ним завжди приємно співпрацювати, вирішувати питання щодо розвитку культури в нашому місті. Олег Володимирович побажав імениннику родинного благополуччя, здійснення задумів і багатьох років плідної праці у майбутньому. Артисти Харківського національного академічного театру опери та балету ім. М.В. Лисенка підготували для ювіляра творчий подарунок.

Від імені ГУ НП в Харківській області Олександра Марковича привітав творчий колектив «Діти майбутнього». Поздоровили іменинника і вихованці Ліцею «Правоохоронець», учасники художньої самодіяльності та ансамбль барабанщиць Харківського національного університету внутрішніх справ.

Багато теплих слів було сказано на адресу іменинника. Олександр Маркович, взявши слово, зазначив, що свій ювілей він сприймає як подвійний – два рази по сорок, а відсьогодні пішов на третє 40-річчя. «Та це не головне, – зазначив ювіляр. – Головне, що ми маємо можливість спілкуватися, робити одну справу і розбудовувати університет. Завдяки усім вам, ректору навчального закладу Валерію Васильовичу Сокуренку, ми працюємо, не втрачаючи почуття єдиної родини, допомагаємо одне одному, і усе зробимо для процвітання нашого рідного університету і держави Україна»!