Третій (після Києва та Одеси) семінар для працівників правоохоронних органів, суддівського корпусу, журналістів та представників суспільства проходить у Харківському національному університеті внутрішніх справ.

Роботу семінару відкрила Голова Харківської обласної державної адміністрації Юлія Світлична. Вона відзначила надзвичайну важливість питань забезпечення свободи слова та захисту журналістів, що є ознакою вільної й демократичної держави. Засоби масової інформації – це місток, який поєднує суспільство з органами влади, допомагаючи встановити справедливість та досягти консенсусу.

Проректор Харківського національного університету внутрішніх справ підполковник поліції Михайло Бурдін передав вітання усім учасникам заходу від ректора університету генерала поліції третього рангу Валерія Сокуренка, зазначивши, що свобода слова – це найважливіше надбання цивілізованого суспільства, розуміння якого та захист наближають Україну на шляху її  інтеграції до європейського простору.  

Академік Національної академії правових наук України Олександр Бандурка, який також є членом Національної спілки журналістів України й очолює правову комісію у Харківській обласній організації НСЖУ, зазначив, що дотримання прав журналістів стосується не тільки самих представників засобів масової комунікації, але й суспільства в цілому. Громадяни держави мають право отримувати правдиву й об’єктивну інформацію щодня, й перешкоджання цьому є порушенням також і їхніх прав. Олександр Маркович побажав  усім учасникам семінару плідної та цікавої роботи, неупереджених думок, об’єктивності та незаангажованості.

Прокурор Харківської області державний радник юстиції 2 класу Юрій Данильченко наголосив, що законодавство України, реагуючи на вимоги сьогодення, має у своєму арсеналі низку законів, покликаних захищати честь і гідність журналіста, запобігають перешкоджанню та убезпечують його професійну діяльність. І це значний крок уперед.

Начальник слідчого управління ГУ НП в Харківській області полковник поліції Володимир Тимошко підкреслив, що проведення таких семінарів є надзвичайно корисною справою, адже відбувається обмін думками, досвідом, ставленням до проблеми, що сприяє пошуку та напрацюванню дієвих механізмів у вирішенні тих чи інших питань.

За словами секретаря Ради з питань захисту, професійної діяльності журналістів та свободи слова при Президентові України Олександра Бухтатого щодо дотримання свободи слова та прав журналістів в Україні спостерігається позитивна динаміка. Якщо порівнювати 2015 та 2016 роки, то загальна кількість правопорушень щодо журналістів та їх професійної діяльності зменшилась, проте кількість справ, доведених до суду зросла, що свідчить про те, що органи влади приділяють значну увагу питанням забезпечення свободи слова.

Голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг перш за все також подякував керівництву навчального закладу за високий рівень організації та проведення семінару і зазначив, що мета заходу – зміцнення ролі медіа та Суспільного мовлення як інструментів для досягнення взаєморозуміння та балансу між суспільством і владою.

Під час семінару близько 250 учасників ознайомляться та візьмуть участь у презентаціях, підготовлених національними та міжнародними експертами. Серед тренерів-лекторів міжнародні експерти Ради Європи, відомі українські журналісти, медіа-юристи,  представники Генеральної прокуратури, викладачі Харківського національного університету внутрішніх справ.

Метою проведення семінару є підвищення обізнаності представників правоохоронних органів та суддівського корпусу щодо змін у кримінальному та кримінально-процесуальному законодавстві й вдосконалення навичок застосування законодавства щодо захисту професійної діяльності журналістів в Україні. Особлива увага приділятиметься питанням налагодження ефективних комунікаційних механізмів між представниками ЗМІ та правоохоронних органів.

Представники Офісу Ради Європи в Україні передали бібліотеці університету книги, які стануть у нагоді працівникам, курсантам та студентам навчального закладу. 

Робота семінару проходить у кількох секціях, присвячених різним питанням, серед яких, зокрема, європейські стандарти у сфері безпеки журналістів, актуальні проблеми досудового розслідування кримінальних правопорушень у сфері професійної діяльності журналістів, взаємодія поліції та ЗМІ для протидії злочинам та правопорушенням, державна політика у сфері захисту професійної діяльності журналістів України та свободи слова в Україні та багато інших.

Восени такі ж семінари, за словами Мортена Енберга, відбудуться у Львові та інших містах західного регіону України.

ВЗГ ХНУВС