У Харківському національному університеті внутрішніх справ триває навчальна програма Левітт Інституту міжнародного розвитку. Ця організація є благодійною установою досвідчених професіоналів у галузі права, яка співпрацює з вищими навчальними закладами юридичного профілю України.

Починаючи з вересня 2017 року, викладачі Левітт Інституту – судді, прокурори, адвокати з кримінальних та цивільних справ США – проводять заняття для курсантів, студентів та слухачів магістратури ХНУВС з курсу «Змагальний процес у кримінальному судочинстві: порівняльний аналіз США та України».

Під час занять учасники отримують знання з кримінального процесу США та мають можливість порівняти його з українським. Особлива увага приділяється таким аспектам, як організація судового процесу, обрання адвокатом та прокурором присяжних, проведення прямого та перехресного допиту, правила укладання угоди про визнання вини підсудним, обрання суддів у Сполучених Штатах Америки. Зважаючи на те, що кримінальний процес США є змагальним, викладачі пропонують учасникам заходу під час розгляду певної кримінальної справи враховувати дві точки зору – як обвинувачення, так і захисту. Учасники навчального курсу також мають змогу брати участь у розгляді справи, виступаючи у ролі адвоката, прокурора, присяжного, підсудного або потерпілого, що дає можливість відчути особливості процесуального статусу кожної сторони.

ВЗГ ХНУВС