У Харківському національному університеті внутрішніх справ відбулися урочисті заходи з нагоди Дня захисника України. В них взяли участь представники університету, курсанти, студенти, вихованці ліцею «Правоохоронець», учні загальноосвітніх закладів Харкова та області, Донеччини та Луганщини.

Привітали колектив університету, гостей навчального закладу зі святом Голова Наглядової ради університету, народний депутат України Ірина Єфремова, ректор генерал поліції третього рангу Валерій Сокуренко, академік Національної академії правових наук України Олександр Бандурка, представники інших силових структур, учасники антитерористичної операції.

14 жовтня – день, на який припадає одразу три величних свята ‒ День Українського козацтва, Покрова Пресвятої Богородиці та День захисника України. Присутні вшанували хвилиною мовчання патріотизм і звитягу людей, які в усі часи обороняли і продовжують обороняти українську землю, та поклали квіти до підніжжя пам’ятника борцям за свободу та незалежність України.

Звертаючись до присутніх, Ірина Єфремова передала вітання від Міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова і зазначила, що, напевне, не випадково свято Захисника України відбувається саме 14 жовтня — у великий день Покрови Пресвятої Богородиці, яка здавна відома як духовна заступниця українського козацтва – захисників рідного краю. «Сьогодні, славні нащадки українських козаків, як і їх предки, знову вимушені взяти до рук зброю та захищати нашу державу, її цілісність і незалежність. Ми схиляємо голови перед їх героїзмом, мужністю і подвигом», – зазначила Ірина Олексіївна. Вона також привітала школярів, які прийшли до університету і наголосила, що для них це унікальна можливість не тільки познайомитися з навчальним закладом, але й на власні очі побачити, як тут виховують і чому навчають майбутніх поліцейських. «Саме з вами, молодими, енергійними та амбітними, ми пов’язуємо свої найкращі мрії та сподівання і віримо у світле майбутнє України», – відзначила народний депутат.

Олександр Бандурка привітав присутніх зі святом і наголосив: «Ми пишаємося тим, що до нашого університету вступають найкращі юнаки та дівчата України. Сподіваюся, що у майбутньому ви оберете наш виш і станете його абітурієнтами. Сама атмосфера нашого навчального закладу сприяє становленню кожної особистості, як справжнього громадянина, патріота, професіонала. Девіз університету – «Знання. Закон. Честь». У цих трьох словах зосереджена вся його діяльність – давати знання, формувати особистість і поважати закон. Я бажаю вам щастя, миру, добра та злагоди, щоб кожний з вас обрав свій шлях, свою професію, яка б приносила радість і користь людям. Нехай вам в усьому щастить!».

«Свято захисника України – одне з найбільш шанованих в народі, тому що об’єднало нас у боротьбі з агресором, з тими викликами, які стоять на шляху територіальної цілісності та державного суверенітету України – зазначив Валерій Сокуренко. – Війна, на жаль, це не тільки перемоги, але й поразки, які роблять нас сильнішими. Ми повинні вірити у власні сили і в силу української зброї, і готуватися до захисту України. А це означає – добре вчитися, набувати необхідних вмінь, навичок у боротьбі зі злочинністю, захистом прав і свобод громадян, суверенітету і незалежності нашої держави. Радий вітати школярів, які сьогодні прийшли до університету. Хочу, щоб ви познайомилися з нашим навчальним закладом, з умовами проживання і навчання, щоб ви згодом отримали університетську освіту і стали справжніми фахівцями в обраній професії».

З нагоди свята державними та відомчими нагородами були відзначені працівники університету. Нагороди вручили голова Наглядової ради університету Ірина Єфремова та ректор Валерій Сокуренко.

Факультети університету підготували театралізовано-музичні композиції на тему «День захисника України. Від козацтва до сучасності», присвячені різним періодам історії становлення та утвердження української державності. Завершились виступи музично-патріотичною композицією «Вітчизна».

Після завершення урочистостей гостям університету запропонували екскурсію територією навчального закладу, а також ознайомитися з бойовою та спеціальною технікою, зразками озброєння та спеціального обладнання підрозділів Національної поліції, Національної гвардії та Державної прикордонної служби України.

ВЗГ ХНУВС