Багато років у Харківському національному університеті внутрішніх справ працює юридична клініка, в якій набувають практичного досвіду курсанти і студенти навчального закладу.

Очолює юридичну клініку декан факультету № 6 доктор юридичних наук, доцент Олег Синєгубов, куратор юридичної клініки – доцент кафедри цивільного права та процесу факультету № 6, кандидат юридичних наук Елла Вакулович.

Курсанти і студенти в юридичній клініці ХНУВС набувають досвіду практичної діяльності за фахом через безоплатну правову допомогу населенню з питань захисту прав і свобод з усіх галузей права відповідно до чинного законодавства України, а також консультування з фахівцем-практиком з будь-якого правового питання. Також у рамках роботи юридичної клініки проводяться заходи з правової освіти населення.

Консультанти (курсанти і студенти) надають правову допомогу під керівництвом викладачів університету, які здійснюють необхідну методичну й теоретичну підтримку. До роботи юридичної клініки також залучаються викладачі, які займаються адвокатською практикою і запрошують молодь брати участь у судових засіданнях як представників сторін. Це дає можливість курсантам і студентам не тільки краще засвоювати навчальний матеріал, але й відчувати реальну користь від своєї праці та швидко адаптуватись до умов майбутньої практичної або наукової діяльності.

Юридична клініка Харківського національного університету внутрішніх справ є неспеціалізованою, оскільки свою роботу вона проводить в усіх напрямках правової допомоги. Це – усні консультації та підготовка письмових консультацій, складання позовних заяв, скарг, клопотань тощо. Правова допомога надається безпосередньо під час розгляду матеріалів звернення. На осіб, які звертаються до юридичної клініки, заповнюється спеціально розроблена анкета з метою обліку звернень. Консультанти клініки можуть брати участь у веденні справи клієнта клініки у відповідних органах та установах.

Робота з громадянами за конкретною справою проходить у кілька етапів: отримання згоди особи на ведення справи консультантом; проведення консультантом бесіди з особою та отримання інформації щодо проблеми; аналіз ситуації консультантом та визначення нормативно-правової бази. За результатами цієї роботи готується проект консультації, який узгоджується з викладачем профільної кафедри університету.

Слід відмітити значну кількість складних питань і ситуацій, з приводу яких до юридичної клініки звертаються громадяни. Більшість з них звертаються вже після того, як отримують негативні результати щодо вирішення своїх питань, або коли не можуть визначити порядок необхідних фактичних та юридичних дій і потребують кваліфікованої  консультації.  Так, наприклад, у результаті складання та подачі до Апеляційного суду Харківської області відповідних скарг було скасовано виселення громадянки з її власної квартири згідно з договором купівлі-продажу, якого вона не підписувала; відновлено на роботі особу, яка була незаконно звільнена;  визнано право власності за особами, які зверталися за визнанням права в порядку спадкування;  стягнено заборгованість у заробітній платі; підготовлено мирову угоду, яка  була підписана протилежною стороною під час судового засідання, а також надано численні консультації стосовно пенсійного забезпечення та соціального захисту населення, спадкування, майнових прав подружжя, діяльності житлових кооперативів, здійснення права власності та усунення перешкод у його здійсненні, компенсації матеріальної та моральної шкоди тощо.

Діяльність юридичної клініки ХНУВС можна охарактеризувати як багатоаспектну та різнопланову. Це підтверджується активною співпрацею клініки з юридичними організаціями, що залучають до своєї роботи консультантів юридичної клініки ХНУВС як практикантів. Зокрема, позитивні результати дало співробітництво з юридичною компанією «Омега-консул» (м. Харків) та з Харківським обласним центром надання безоплатної вторинної правової допомоги.

З метою практичної підготовки студентів в юридичній клініці застосовуються різні методи навчання, серед яких популярним є імітація судового засідання за матеріалами справ, які надходять від громадян. Судове засідання відбувається у вигляді навчального заняття, під час якого відтворюються стадії судового процесу та різноманітні процесуальні дії. Між студентами розподіляються ролі судді, сторін, представників сторін, третьої особи, свідка, секретаря судового засідання, експерта та розпорядника. Для проведення судового засідання студенти готують необхідні процесуальні документи, зокрема позовну заяву, клопотання, ухвали, висновок експерта, судове рішення. Під час судового засідання студенти демонструють знання норм процесуального та матеріального права, а також вміння застосовувати правову аргументацію. В роботі юридичної клініки також застосовуються методи інтерактивного навчання, найчастіше – методи виконання завдань «Мозковий штурм» та «Дерево рішень».

Прийоми громадян проводяться кожну першу та третю п’ятницю місяця. Колектив юридичної клініки ХНУВС має багато планів на майбутнє та запрошує до роботи курсантів і студентів, які прагнуть набути ознак висококваліфікованих правників і сприяти зміцненню законності та правопорядку в нашій державі.

 

ВЗГ ХНУВС