У Харківському національному університеті внутрішніх справ протягом двох днів проходитиме круглий стіл, присвячений ознайомленню з особливостями реалізації Національного Плану дій на виконання Резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки. Мир. Безпека». Резолюція була прийнята ще у 2000 році, і Україна – одна з багатьох держав, що приєдналася до її виконання та на основі положень резолюції розробила власний план дій.

Учасниками круглого столу стали – національний спеціаліст проектів Координатора проектів ОБСЄ в Україні Тетяна Медун, президент Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда-Україна» та член Наглядової ради університету Катерина Левченко, голова правління Інформаційно-консультативного жіночого центру Олена Суслова, науково-педагогічний склад університету, керівники окремих структурних підрозділів та ін.

Відкрив засідання круглого столу перший проректор університету підполковник поліції Дмитро Швець. Він зазначив, що проблема гендерної нерівності у сучасному світі є актуальною. І правоохоронні органи не можуть стояти осторонь цієї проблеми, адже їх обов’язок – забезпечення прав і свобод людини, дотримання законності і правопорядку.

Під час круглого столу присутнім було презентовано навчально-методичний посібник з ґендерних аспектів конфліктів для фахівців сектору безпеки на тему «Жінки. Мир. Безпека». Президент Міжнародного жіночого правозахисного центру Ла Страда–Україна Катерина Левченко зазначила, що даний посібник – це крок у напрямі реалізації положень Національної стратегії у сфері прав людини і розрахований на широке коло користувачів – як тих, хто займаються питаннями забезпечення гендерної рівності, так і вчених. За його положеннями буде проведено тренінги для викладачів університету і Харківський національний університет внутрішніх справ стане одним із перших вищих навчальних закладів, що долучиться до впровадження в навчальні програми курсантів і студентів рекомендацій та положень посібника під час викладання дисциплін, зокрема, таких як «Міжнародно-правові стандарти правоохоронної діяльності», «Захист та дотримання прав і свобод людини в діяльності поліції», «Протидія насильству в сім’ї», «Превентивна робота поліції», «Адміністративна діяльність поліції», «Основи соціально-психологічної реабілітації», «Основи психологічної корекції та психотерапії», «Комунікативна компетентність працівників поліції», «Міжнародне право», «Право Європейського Союзу» тощо.

Як було зазначено учасниками круглого столу, ті думки, які будуть висловлені науковцями, практичними працівниками органів Національної поліції під час проведення круглого столу, стануть дієвим підґрунтям для вирішення актуальних питань реформування сектору безпеки, зокрема в частині забезпечення ґендерної рівності, формування навичок недискримінаційної поведінки, протидії ґендерно-зумовленому насильству.

 ВЗГ ХНУВС