У Харківському національному університеті внутрішніх справ проходить VІ Міжнародна науково-практична конференція «Сучасні проблеми правового, економічного та соціального розвитку держави». У роботі конференції беруть участь фахівці з різних міст України – представники вищих навчальних закладів, Національної поліції України, інших державних та науково-дослідних установ.

Майже 100 науковців надіслали тези своїх доповідей для участі у конференції, які опубліковані у збірнику матеріалів наукового заходу.

 Роботу конференції відкрили перший проректор університету підполковник поліції Дмитро Швець та академік Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор Олександр Бандурка. Дмитро Володимирович передав привітання учасникам конференції від ректора університету, доктора юридичних наук, генерала поліції третього рангу Валерія Сокуренка, побажав плідної роботи та зазначив, що цікаві та конструктивні ідеї, які виникнуть під час роботи конференції, стануть ще одним кроком на шляху вирішення проблем соціально-культурного, правового, та економічного розвитку України.

Олександр Бандурка у своєму виступі окреслив актуальні питання сьогодення. Це і зміни до Кримінального процесуального Кодексу, демографічна криза, підтримка малого та середнього бізнесу, боротьба з корупцією, реформування органів внутрішніх справ, зміни в національному законодавстві та приведення його у відповідність до європейських стандартів тощо. «І ці реалії сучасності повинні постійно враховуватися в нашій діяльності – у науково-дослідній, навчально-методичній та виховній роботі», – зазначив Олександр Маркович.

Робота конференції відбувається за напрямами – гуманітарні аспекти соціального розвитку держави, сучасні проблеми правової системи України, протидія правоохоронних органів злочинам, економічна безпека держави та суб’єктів господарювання. Учасники конференції мають намір визначити глибинні причини розгортання Голодомору та Великого терору та шляхи унеможливлення повторювання подібних явищ; соціально-економічні та культурні засади гуманітарного розвитку України як необхідної передумови реалізації потенціалу кожного її громадянина, а також розглянути особливості навчання та виховання сучасного правоохоронця відповідно до міжнародних стандартів; теоретичні проблеми розвитку окремих складників правової системи України; шляхи реформування правоохоронних органів та особливості їх діяльності щодо протидії правопорушенням; напрями удосконалення забезпечення прав, свобод і законних інтересів людини та громадянина в Україні тощо.

ВЗГ ХНУВС