Кафедрою соціально-економічних дисциплін Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ проведено круглий стіл на тему: «Тіньова складова національної економіки та шляхи її детінізації».Із вступним словом до студентів-гуртківців звернулась завідувач кафедри Олена Лук'янихіна, яка акцентувала увагу присутніх на актуальності теми засідання.

Із основною доповіддю виступила студентка другого курсу Марія Проценко. Доповідь викликала жваву дискусію. Зокрема студентка четвертого курсу Неля Чмиркова підкреслила, що однією з головних загроз, які несе в собі тіньова економіка національній безпеці, можна вважати блокування створення ефективних механізмів управління соціально-економічним розвитком. Криза у цій сфері, у свою чергу, стимулює розвиток широкого спектру суспільних проблем, у тому числі демографічних та культурних.

Також із співдоповідями виступили: Анастасія Шамоня з доповіддю «Особливості існування тіньової економіки України»; Анастасія Гончаренко з виступом «Детінізація економіки як нагальна потреба українського суспільства»; Анастасія Левченко з доповіддю «Основні напрямки моніторингу тіньової економіки та її виходу із «тіні».

Активну участь в обговоренні проблематики круглого столу взяли завідувач кафедри соціально-економічних дисциплін Сумської філії ХНУВС Олена Лук’янихіна, професор кафедри В’ячеслав Васенко, доцент Людмила Парфентій, викладач Світлана Петровська, а також студенти першого, другого та четвертого курсів філії.  

Наприкінці засідання професор кафедри соціально-економічних дисциплін В’ячеслав Васенко підвів підсумки, зазначивши, що високий рівень тіньової економіки свідчить про реальні загрози національній безпеці держави, є наслідком неефективного функціонування суспільно-економічної системи і, у свою чергу, стимулює її подальше розбалансування.