Представники Харківського національного університету внутрішніх справ ознайомилися із закордонним практичним досвідом підготовки фахівців з протидії кібератакам та реагування на кіберінциденти з використанням програмно-апаратних тренажерів.

Керівництво та працівники факультету № 4 (кіберполіції), інформаційно-технічного відділу, відділу міжнародних зв`язків університету, працівники науково-дослідної лабораторії захисту інформації та кібербезпеки за участі голови ради директорів компанії "Telesens" (Україна, Харків) Едуарда Рубіна взяли участь у відеоконфереції з представниками компанії «CyberBit» (Ізраїль) щодо ознайомлення з можливостями програмно-апаратного тренажеру, який використовується в процесі підготовки фахівців із реагування на кіберінциденти та кіберзагрози.

У сучасних умовах підготовка фахівців у сфері виявлення та протидії кібератакам передбачає отримання ними під час навчання не тільки теоретичних знань, але й практичних навичок щодо виявлення, фіксації та розробки рекомендацій щодо протидії сучасним кіберзагрозам та кібератакам.

З метою ефективного закріплення теоретичних знань та отримання практичного досвіду фахівцями у сфері виявлення та протидії кібератакам у передових країнах та навчальних закладах використовуються комп’ютерні тренажери та симулятори кібератак.

Тренажер, з можливостями якого ознайомилися представники університету, на теперішній час використовується у 9-ти країнах світу, що є лідерами у сфері протидії кібератакам на об’єкти критичної інфраструктури держави.

Такі програмно-апаратні комплекси застосовуються Об'єднаним центром передових технологій з кібероборони НАТО (Таллінн, Естонія) під час проведення щорічних навчань з кібероборони «Locked Shields», в яких беруть участь сили оборони Естонії, Фінляндії та Швеції; збройні сили Великобританії; командування силами США в Європі; провідні міжнародні ІТ-фірми.

Вже кілька років поспіль у Харківському національному університеті внутрішніх справ під час підготовки фахівців, які навчаються за спеціалізацією «протидія кіберзлочинності» за спеціальностями «Право» та «Кібербезпека», також використовуються програмно-апаратні симулятори кібератак.